gesztus

2019.04.28. 13:33

Izrael foglyokat adott át Damaszkusznak

Izrael átadott két szíriai foglyot Damaszkusznak jó szándéka jeleként, miután egy hónappal ezelőtt Szíriából orosz közvetítéssel Izraelbe érkeztek az 1982-ben, az első libanoni háborúban eltűnt Zakaria Baumel földi maradványai – jelentette a Jediót Ahronót című újság internetes felülete, a ynet vasárnap.

Hamisz Ahmad, a palesztin Fatah párt szíriai aktivistája, valamint Zidán Tuil kábítószercsempész hagyhatta el a börtönt Izraelben és térhetett vissza Szíriába a Golán-fennsíkon, Kunetránál a vöröskereszt által működtetett átkelőhelyen.

A harmincöt éves Ahmad a Damaszkuszhoz közeli Jarmúk palesztin menekültváros lakója. Azért fogták el, mert 2005-ben átkelt a határon izraeli területre, hogy elraboljon egy katonát a Golán-fennsík déli részén egy laktanyából. Büntetése 2023-ig szólt, de Izrael gesztusa nyomán négy évvel hamarabb szabadulhatott.

Az ötvenhét éves Zidán Tuil a szíriai Kader településről származik. Őt 2008-ban tartóztatták le Izraelben kábítószer-csempészésért, de az ő büntetése már júliusban véget ért volna, így fogsága csak néhány hónappal rövidült meg.

Izraelben vihart kavart a szíriai foglyok átadása, ugyanis a döntés a biztonságpolitikai kabinet összehívása és szavazása nélkül született meg, noha az igazságügyi minisztérium és az államelnök támogatta és aláírta a határozatot.

„Hibásnak tűnő döntéssel kiszabadítanak egy terroristát. Noha kellene, a kormány és a biztonságpolitikai kabinet nem vitatja meg a kérdést, amelynek befolyása lehet a jövőre: Izrael úgy dönt, hogy egy élő terroristát ad egy holttestért cserébe” – nyilatkozta a ynetnek Cvi Hauzer, a kormány volt titkára, aki jelenleg az ellenzéki centrista Kék-fehér párt képviselője.

Izraeli tisztviselők azt állították a lépés bejelentésekor, hogy a rabok vasárnapi szabadon engedése nem annak ellentételezése volt, hogy Zakaria Baumel földi maradványai orosz közvetítéssel Szíriából Izraelbe jutottak, de az orosz illetékesek szerint ez is része volt az alkunak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában