merényletkísérlet

2019.03.31. 16:10

Három tálib rajtaütést élt túl az afganisztáni alelnök útban hazafelé

szélsőségesek rakétákkal és más tüzérségi fegyverekkel vették célba a politikus konvoját.

Háromszor támadtak rá tálib felkelők a hazafelé tartó Abdul Rasíd Dosztum afganisztáni alelnökre, a politikus mindegyik rajtaütést túlélte – közölték helyi tisztségviselők vasárnap.

A szélsőségesek rakétákkal és más tüzérségi fegyverekkel vették célba Dosztum konvoját szombaton, amikor az északi Dzsavzdzsan tartomány egyik autópályáján haladt. A többszörös támadásban a politikus egyik testőre életét vesztette, két másik megsebesült.

Dosztumot előre értesítették arról, hogy a tálibok rajtaütésre készülnek, de ez sem tántorította el őt attól, hogy repülőgép helyett autóval induljon útnak – mondták el a politikus bizalmasai, Azíz Ahmad Begi és Basír Ahmad Tajandzs.

Az alelnök 2018-ban túlélt egy öngyilkos merényletet, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik harcosa követett el Kabulban. Akkor huszonhárman vesztették életüket és 107-en megsebesültek.

A szombati incidens előtt az egykori hadúr kormányzati engedélyt kért egy művelethez, amelynek célja a tálibok visszaszorítása lenne az északi tartományokban. Az üzbég etnikumhoz tartozó, a helyiek körében nagy népszerűségnek örvendő Dosztum azt állította, hogy hat hónapon belül legalább 16 tartományt tudna visszaszerezni. A tálibok az elmúlt időszakban fokozták támadásaikat Afganisztán északi részén annak ellenére, hogy közben megbeszéléseket folytattak az Egyesült Államok képviselőivel a kabuli kormánnyal indítandó béketárgyalásokról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában