Székelyföldi terrorvád

2019.02.27. 13:30

Befogadták Beke István és Szőcs Zoltán jogorvoslati kérelmét

Az ítélet megsemmisítésére irányuló per első tárgyalását április 23-ra tűzték ki.

Cikkünk frissül!

A román legfelsőbb bíróság befogadta a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán rendkívüli jogorvoslati kérését.

A kedden meghozott végzés kivonatát szerdán tette közzé honlapján a bíróság. A kézdivásárhelyi férfiak elleni ítélet megsemmisítésére irányuló per első tárgyalását április 23-ra tűzték ki.

A székely terrorvád

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi és erdélyi szervezetének vezetőjét 2018 júliusában öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. A valószínűleg nacionalista indíttatású perben úgy ítélték el a két férfit, hogy az első fokú ítéletben kimondott bűncselekmény büntetőjogi besorolását jóval súlyosabbra változtatta a román bíróság: a pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményt terroristacselekményekre módosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában