Közös teljesítmény

2019.01.28. 10:31

Kónya Imre: maradandót alkotott a rendszerváltoztató nemzedék

A rendszerváltozás a magyar történelem kiemelkedő szakasza, az 1956-os forradalom mellett a 20. század olyan eseménye, amellyel a magyarok kivívták az egész világ megbecsülését.

Fontos, hogy a magyar nemzet a sajátjaként élje meg nagy történelmi pillanatait – mondta a Magyar Időknek Kónya Imre abból az alkalomból, hogy hétfőn tartja alakuló ülését a 30 éve szabadon elnevezésű rendezvénysorozat előkészítő bizottsága, amelynek egykori belügyminiszterként ő is tagja.

Az MDF volt politikusa a lap hétfői számában megjelent interjúban elmondta,

a szabad, független, demokratikus Magyarországnak az Ellenzéki Kerekasztal 1989. márciusi létrehozásától a szovjet csapatok 1991. júniusi teljes kivonásáig tartó megteremtéséről való megemlékezés lesz a feladatuk.

Meg kell határozniuk az emlékidőszak alatt megvalósítandó projekteket, amelyek elősegíthetik, hogy a rendszerváltozás elfoglalja méltó helyét a nemzeti emlékezetben.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen projekteket tart fontosnak, azt mondta, dokumentumfilmeket kellene készíteni a rendszerváltozás csomópontjairól, egyes állomásairól. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a szélesebb közönséget elérő tévéfilmek, filmsorozatok is szülessenek, szükség van továbbá honlapra, okostelefonos alkalmazásra is, hogy elérjék a digitális generációt,

végül pedig feltétlenül szükség lenne szerinte egy frekventált helyen lévő, a korszakot a legmodernebb eszközökkel bemutató múzeumra is.

Ahhoz, hogy méltó módon lehessen megemlékezni a rendszerváltozás éveiről, Kónya Imre elengedhetetlennek nevezte a bizottság által meghatározott projektek aktuálpolitikai elfogultságoktól mentes megvalósítását és a megvalósult projektek korrekt értékelését.

Kiemelte, a rendszerváltozás a magyar történelem kiemelkedő szakasza, az 1956-os forradalom mellett a 20. század olyan eseménye, amellyel a magyarok kivívták az egész világ megbecsülését. „Ez közös teljesítmény, amire mindenki büszke lehet” – hangsúlyozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában