próba

2019.01.16. 23:30

Feltételesen szabadlábra helyeztek egy háborús bűnökért elítélt volt boszniai horvát katonai vezetőt

Azzal a feltétellel engedték szabadon, hogy nem nyilatkozhat a sajtónak.

Feltételesen szabadlábra helyezte az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) Valentin Coricot, a boszniai katonai rendőrség volt parancsnokát, miután letöltötte büntetése kétharmadát – jelentette szerdán a horvát sajtó.

Valentin Coric egyike volt azon hat boszniai horvát katonai vezetőnek, akiket a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) bűnösnek talált súlyos háborús bűntettek és az emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekben, abban, hogy részt vettek boszniai muzulmánok elűzésében, egy tisztán horvátok lakta terület létrehozásában.

A volt parancsnok szerdán érkezett meg Zágrábba, ahol felesége, testvérei és bajtársai várták, köztük Dario Kordic, a délszláv háború alatt egyoldalúan kikiáltott boszniai horvát állam volt alelnöke, akit 25 évi szabadságvesztésre ítéltek háborús bűnökért.

Coricot azzal a feltétellel engedték szabadon, hogy nem nyilatkozhat a sajtónak, valamint nem érintkezhet az áldozatokkal és a tanúkkal.

Drazen Plavec, Coric ügyvédje újságíróknak azt mondta: védence már tavaly szeptemberben letöltötte büntetése kétharmadát. Szavai szerint a hágai törvényszék ugyanakkor megváltoztatta gyakorlatát, és már nem engedi automatikusan szabadon azokat a fogvatartottakat, akik letöltötték a büntetésük nagy részét.

Csak ezután döntenek arról, hogy megteremtődtek-e a feltételek a szabadulásra, úgy, hogy megvizsgálják és értékelik az elítélt magatartását a börtönben eltöltött idő alatt, a rehabilitáció lehetőségét és a bűncselekmény súlyosságát – hangsúlyozta az ügyvéd.

Az elsőfokú eljárás öt évig, a teljes eljárás 14 évig tartott.

Miután 2017 végén a hágai bíróság 16 év börtönbüntetésre ítélte Coricot, a törvényszék scheveningeni börtönében maradt.

A hágai testület ugyanezen ügyben, jogerős ítéletében 25 év szabadságvesztésre ítélték még Jadranko Prlicet, az 1993-ban egyoldalúan kikiáltott, később megszűnt Herceg-Boszna Horvát Köztársaság kormányfőjét, míg Bruno Stojicot, Slobodan Praljakot és Milivoj Petkovicot 20-20 év, illetve Berislav Pusicot 10 év börtönnel sújtották.

A törvényszék emellett megállapította Horvátország akkori vezetőinek felelősségét is a csoport által elkövetett bűncselekményekben.

Slobodan Praljak az ítélethirdetést követően azt kiáltotta, hogy nem vagyok háborús bűnös, elutasítom a vádakat, majd mérget ivott, és még a tárgyalóteremben meghalt.

Ez volt az utolsó ítélethirdetés az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróságon, amely 1993-ban jött létre. Fennállása alatt 161 ember ellen emelt vádat, és 84-et elítélt.

Az NT megbízatása decemberben járt le, a fennmaradó ügyeket az MICT vette át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában