hősiesség és tisztelet

2019.01.27. 16:39

Átadták a felújított hősi temetőt Balassagyarmaton

Átadták az első világháborúban és az 1919-es városvédő harcban elesett katonák sírjait őrző, felújított hősi temetőt vasárnap Balassagyarmaton. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen úgy fogalmazott, hogy a balassagyarmati hősök ma is példát adnak hazaszeretetből, bátorságból, hősiességükből erőt meríthetünk a 21. század kihívásaihoz is.

Balassagyarmat, 2019. január 27. Katonai hagyományõrzõ a bejáratnál az elsõ világháborúban és az 1919-es városvédõ harcban elesett katonák sírjait õrzõ, felújított balassagyarmati hõsi temetõ avatásán 2019. január 27-én. MTI/Komka Péter

Fotó: Komka Péter

„Balassagyarmat erősíti bennünk, hogy mi, magyarok ma is megvédjük hazánkat, mert itt, Európa közepén

továbbra is a közös jövőt építő értéknek tartjuk évezredes keresztény kultúránkat, alkotmányos államiságunkat”

- mondta az államtitkár.

Németh Szilárd emlékeztetett arra, hogy a 1918-as év még nem jelentette a háború végét. Azt mondta: Tisza István miniszterelnök meggyilkolásával erőszakos, zűrzavaros, idegen érdekeket szolgáló helyzet alakult ki Magyarországon, és ebben a nehéz történelmi időszakban, 1919 januárjában, a demarkációs vonalat átlépve szállta meg Balassagyarmatot a csehszlovák katonaság.

Szólt arról, hogy katonák, vasutasok és a városi polgárok összefogása, fegyveres felkelése végül január 29-én elérte célját: letörték az idegen hatalmi törekvéseket, felszabadították a várost, Balassagyarmat – Szabó Lőrinc Tündérvárosa, vagy Mikszáth Kálmán szavaival Palócország fővárosa – így megmaradhatott magyarnak.

Németh Szilárd kiemelte:

a város méltán érdemelte ki a Civitas Fortissima, vagyis a legbátrabb város kitüntető címet.

A kormány nevében köszönetet mondott azért, hogy a balassagyarmatiak elhivatottan ápolják az elesettek emlékét és méltó megemlékezések keretében idézik meg a száz évvel ezelőtti hősi vitézség történetét.

A felújított hősi temető átadásával, valamint a cseh és magyar katonasíroknál elhelyezett koszorúkkal emlékezzünk ma a nagy háború valamennyi hősi halált halt áldozatára – mondta Németh Szilárd.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka az avatáson.
Fotó: Komka Péter / MTI

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma, valamint Balassagyarmat önkormányzata közös rendezvényén Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP), Balassagyarmat polgármestere kitért arra, hogy a város hosszú évtizedek alatt nemcsak az 1919-es események hőseinek, hanem különböző nemzetek elhunyt katonáinak emléke előtt is tiszteleg a hősi temetőben.

A halottak, különösképpen a hazájukért harcoló katonák iránt tisztelettel kell lennünk

- hangsúlyozta.

Elmondta: a temetőt a minisztérium segítségével katonák és az önkormányzat alkalmazásában állók tették rendbe, és elkészült egy palóc motívumokkal díszített, faragott díszkapu is.

A polgármester szólt arról, hogy négynapos ünnepség keretében ünnepli Balassagyarmat a Civitas Fortissima századik évfordulóját, és felidézte, hogy a polgárok, vasutasok nélkül elveszett volna az országnak ez a része.

Harcukat a hatalom ellenében folytatták, mert a kormány nem szándékozott fegyvert használni a betolakodók ellen – mondta.

Takács Tamás ezredes, a Tábori Lelkészi Szolgálat katolikus, és Mészáros László alezredes, a szolgálat protestáns lelkésze megemlékező imája után a résztvevők megkoszorúzták az elesettek emlékművét. Németh Szilárd és Medvácz Lajos mellett koszorút helyezett el Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Civitas Fortissima Kör, a vitézi rend, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok nagykürtösi választmánya, a KDNP és a Jobbik is.

A koszorúzás után díszsortűz dördült el a hősi halottak tiszteletére. A Himnusszal kezdődött ünnepség a katonazenekar közreműködésével a Szózattal és a Magyar takarodóval zárult, majd a résztvevők az egyes katonasíroknál is elhelyezték a megemlékezés virágait a balassagyarmati hősi temetőben.

Borítókép: Katonai hagyományőrző a bejáratnál az első világháborúban és az 1919-es városvédő harcban elesett katonák sírjait őrző, felújított balassagyarmati hősi temető avatásán 2019. január 27-én.

MTI / Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában