Hasogdzsi-ügy

2018.12.10. 19:00

A megölt újságíró utolsó szavai a CNN szerint: nem kapok levegőt!

Az egyik támadójában felismerte Máher Mutrib magas rangú hírszerzési tisztségviselőt.

Nem kapok levegőt! – ezek voltak az utolsó szavai a Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt szaúdi kormánykritikus újságírónak a CNN hírtelevízió hétfői jelentése szerint.

A CNN forrása – állítása szerint – elolvasta a gyilkosságot megörökítő hangfelvétel lefordított átiratát, amelyet a török hatóságok készítettek. Eszerint Dzsamál Hasogdzsi az egyik támadójában felismerte Máher Mutrib magas rangú hírszerzési tisztségviselőt, aki azt mondta neki: Visszajössz. A CNN szerint Hasogdzsi azt válaszolta: Ezt nem tehetitek... várnak rám odakint.

Egyes szaúdi tisztségviselők korábbi nyilatkozatai szerint Rijád a konzulátuson meg akarta győzni Hasogdzsit arról, hogy térjen vissza Szaúd-Arábiába.

A CNN forrása szerint nem volt további párbeszéd a viszonylag rövid átiratban.

Az átirat szerint a támadók ezután nekiestek Hasogdzsinak, aki levegőért kapkodott, azt ismételgetve legalább háromszor: Nem kapok levegőt!. A szövegben ezután már csak egy-egy szó szerepelt a háttérzajok leírására, mint például sikoly, zihálás, fűrészelés és darabolás.

A Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó török források szerint a meggyilkolt újságírót feldarabolták egy csontfűrésszel.

A CNN forrása szerint a felvételen hallható egyik hang Száleh al-Tubaigié, aki a szaúdi belügyminisztériummal kapcsolatban álló, boncolásra szakosodott törvényszéki szakértő. Tubaigi állítólag azt mondja a többieknek, hogy hallgassanak zenét a darabolás közben, csakúgy mint ő.

A CNN szerint Mutrib, aki tagja a szaúdi trónörökös biztonsági csapatának is, tisztségviselőket hívott fel, akiknek lépésről lépésre leírta a művelet részleteit, míg végül azt mondta: Mondd meg a tieidnek, a dolog elintéződött.

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg az isztambuli főkonzulátuson, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment. Menyasszonya, Hatice Cengiz órákig várakozott rá a konzulátus előtt, majd értesítette eltűnéséről a török hatóságokat.

Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy dulakodás közben. Ankara állításával szemben a szaúdi vádirat szerint Hasogdzsival nem előre kitervelten végeztek.

Török tisztségviselők múlt heti közlése szerint az isztambuli főügyészség arra a következtetésre jutott: erős a gyanúja, hogy Szaúd al-Kahtáni, Szalmán egy vezető tanácsadója, és Ahmed al-Aszíri, a külföldi hírszerzés volt vezetőhelyettese is Hasogdzsi meggyilkolásának kitervelői között voltak.

Szaúd-Arábia szerint a trónörökös nem tudott előzetesen a gyilkosságról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában