Petíció

2018.11.23. 23:14

A román államelnöktől kérik a terrorváddal elítélt magyarok szabadon engedését

Romániai magyar parlamenti képviselők levélben fordultak Klaus Iohannis román államelnökhöz, hogy tegyen lépéseket a „székely terrorperben” ártatlanul elítélt kézdivásárhelyi fiatalok ügyének megnyugtató rendezése érdekében, és egyúttal iktattak egy több mint 10 ezer támogató aláírást tartalmazó petíciót is.

Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő pénteken elmondta: összesen öt romániai magyar törvényhozó nyújtotta be a petíciót. Kezdeményezői és aláírói azt kérték a román elnöktől, lépjen fel minden rendelkezésére álló diplomáciai és egyéb eszközzel azon bírósági ítélet ellen, amelynek alapján öt év szabadságvesztésre ítélték a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két erdélyi aktivistáját, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

A petíciót Fejér László Ödön szenátor, valamint Kulcsár-Terza József, Benkő Erika, Bíró Zsolt és Csoma Botond képviselők iktatták.

A romániai magyar törvényhozók abban bíznak, hogy a petícióban foglaltak elegendő érvet szolgáltatnak az államelnöknek ahhoz, hogy meggyőződjön az ítélet megalapozatlanságáról, valamint annak súlyos eljárásjogi hibáiról, és ennek nyomán elkezdődjön a megsemmisítésére vonatkozó folyamat.

Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét júliusban öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában