bűnügy

2018.09.27. 10:55

Szlovák újságíró-gyilkosság: több gyanúsítottat vett őrizetbe a rendőrség

Ján Kuciakot és barátnőjét február végén találták holtan a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban.

Őrizetbe vette csütörtökön a szlovák rendőrség Ján Kuciak oknyomozó újságíró és mennyasszonya meggyilkolásának gyanúsítottjait – értesült a helyi média.

„Jelenleg házkutatások folynak, további információkat akkor teszünk közzé, ha a helyzet megengedi”

- idézte a rendőrség közleményét a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség, amely jelentésében saját értesülésére hivatkozva is azt írta: a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjairól van szó.

A Dennik N című szlovák napilap szerint nyolc embert vettek őrizetbe a rendőrök a dél-szlovákiai Gúta (Kolárovo) környékén.

A parameter.sk a tvnoviny.sk értesüléseire hivatkozva azt írja, a rendőrség reggel 4-től mozgott a gútai helyszínen, ahol később egy rendőrségi helikopter is feltűnt. A NAKA három utcában, a Harcsa utcában, az Erdő utcában és a Laco Novomeský utcában tartott házkutatást.

A TV JOJ értesülései szerint a házkutatás egy volt gútai rendőrnél, bizonyos Sz. Tamásnál volt.

A SME információi szerint a helyszínen nyolc embert vettek őrizetbe. A Markíza úgy tudja, a férfi korábban a komáromi rendőrkapitányságon dolgozott nyomozóként.

A meggyilkolt újságíró családjának ügyvédje, Daniel Lipsic korábbi belügyminiszter a gyanúsítottak letartóztatásának hírére reagálva Facebook-bejegyzésében rámutatott: a vizsgálat addig nem érhet véget, amíg nem sikerül kézre keríteni a gyilkosság megrendelőit is.

Lipsic elmondta, nehéz úgy bűncselekményt elkövetni, hogy a tettes ne hagyjon semmilyen „elektronikus nyomot”. Az utcák, az autópályák kamerákkal vannak felszerelve, és a mobiltelefon bármilyen használata is nyomot hagy. Hihetetlen mennyiségű adatot elemeztek ki a hatóságok, amiben nagy segítséget nyújtottak a külföldi partnerszervezetek, mint például az Europol is.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő szintén a Facebookon üdvözölte az előrelépést az ügyben.

„Hiszek abban, hogy sikerül feltárni ezt a brutális tettet, az indítékait illetve megrendelőit is, hogy a továbbiakban már ne ossza meg társadalmunkat ”

A cseh Respekt hírportál azt írja, a gyanúsítottak elfogásához hozzájárultak azok a felvételek, amelyeket egy amerikai műhold készített a gyilkosság idején a környékről.

Denisa Saková belügyminiszter is megszólalt az üggyel kapcsolatban.

„Információim szerint a rendőrség megközelítőleg 200 kihallgatást végzett el, több tucat szakértői véleményt adott ki, valamint további számtalan bizonyítékot ellenőrzött Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatban. Köszönettel tartozom minden egyes rendőrnek, szemtanúnak és annak, aki segített az ügy felderítésében.“

A történtekre a közösségi oldalán Igor Matovič, az ellenzéki OĽaNO elnöke is reagált:

„Az elkövető már valószínűleg rács mögött van, de sokkal fontosabb, hogy mindannyian megtudjuk, ki volt a gyilkosság megrendelője”

Peter Bárdy, az Aktuality hírportál – amelynél korábban Ján Kuciak dolgozott – főszerkesztője elmondta, örülnek, hogy a rendőrség továbbra is nyomoz az ügyben, az pedig jó hír, ha megerősítik, hogy elfogták a gyilkosság elkövetőjét.

„Várnunk kell a további információkra. Remélem, hogy a gyilkosság elkövetője és a megrendelője is rács mögé kerül”

- nyilatkozta a parameter.sk cikke szerint Bárdy.

„Sokkoltak az események, nincs semmilyen közelebbi információm. Tudom, hogy a gyerekeinket ez már nem hozza vissza. Bízom benne, hogy a rendőrségnek nemcsak az elkövetőket, de a megrendelőt vagy megrendelőket is sikerül elfognia“

– nyilatkozta Zlatica Kušnírová, Martina édesanyja.

Ján Kuciak édesapjának elmondása szerint nem volt meglepő számukra a hír a NAKA csütörtök reggeli akciójáról.

„Sejtettük, hogy készülnek valamire. Azt azonban nem tudtuk, hogy pont ma várható. Észleltünk bizonyos jeleket“

– nyilatkozta az aktuality.sk-nak a meggyilkolt újságíró édesapja.

Mint ahogy akkor beszámoltunk róla, Ján Kuciakot és barátnőjét február végén találták holtan a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban. A párnak vélhetően Kuciak munkája miatt kellett meghalnia. Haláluk óriási közfelháborodást váltott ki az országban, és heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz és belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának, köztük Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico miniszterelnök távozásához vezettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában