erőszak

2018.08.06. 11:59

Maoista szélsőségesekkel végeztek az indiai biztonsági erők

Az erdős területen zajlott összecsapás után fegyvereket is lefoglaltak.

Legalább 14 maoista lázadó vesztette életét a biztonsági erőkkel folytatott összecsapásban az India középső részén található Cshattíszgarh államban hétfőn – közölte a helyi rendőrség.

A tűzpárbajt Szukma körzet erdőségeiben vívták a szélsőségesek és a biztonsági erők; a terület a maoisták egyik fellegvára a térségben – tette hozzá egy illetékes magas rangú rendőrtiszt. A biztonsági erők nem szenvedtek veszteségeket.

A rendőrséget a hírszerzés értesítette a felkelők jelenlétéről.

Médiaértesülések szerint a rendőrség és félkatonai szervezetek több mint 200 maoistával keveredtek összecsapásba. A harcok után a menekülő lázadókat üldözőbe vették. Az NDTV indiai hírcsatorna szerint a biztonsági erők több fegyvert lefoglaltak.

A maoista gerillák elutasítják a parlamentáris demokráciát. Saját állításuk szerint fegyveres felkelésük célja az, hogy a szegények és a társadalom peremén élők jogokainak érvényt szerezzenek. A lázadók India több államában jelen vannak.

2005 óta országszerte több mint 7910-en – civilek, szélsőségesek és a biztonsági erők tagjai – vesztették életüket a maoistákhoz köthető erőszakcselekményekben a Dél-Ázsia Terrorizmus Portál adatai szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában