valsartan

2018.07.16. 18:00

Augusztusban veszik vissza a patikák a szennyezett vérnyomáscsökkentőket

Fejenként legfeljebb két doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítményt lehet visszavinni, amelyeknek árát visszafizetik.

A szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket július 4-én vontak ki a forgalomból.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleménye szerint megállapodás született, hogy

a gyógyszertáraknak július 30. és augusztus 31. között van lehetőségük a kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket visszavenni a betegektől.

Betegenként legfeljebb két doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítmény visszavételére van mód, az érintettek a visszavétel időpontjában érvényes térítési díjat kapják vissza. A készítményt bármely gyógyszertárba vissza lehet vinni számla nélkül is.

A dobozszám korlátozásának az az oka, hogy egy időben legfeljebb háromhavi készítmény írható fel receptre, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több gyógyszer legyen a betegeknél.

Az OGYÉI hangsúlyozza, hogy a gyógyszer szedését senki se hagyja abba addig, amíg a kezelőorvos a helyettesítő készítményt fel nem írja, ugyanis a gyógyszer szedésének megszakítása miatt nőhet a vérnyomás, ami emelheti a szívinfarktus és a szélütés kockázatát.

Fontos, hogy a betegek mihamarabb keressék fel kezelőorvosukat és konzultáljanak vele, milyen készítményt javasol a jövőben a leghatékonyabb terápia érdekében

- hívták fel rá a figyelmet.

Az Európai Unió valamennyi tagállamában kivonták a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket, így már csak a megfelelő minőségű készítmények érhetők el.

Az OGYÉI június 29-én függesztette fel huszonhét vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását, mert az egyik, egy kínai gyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban szennyező anyagot találtak, azonban nem minden Magyarországon forgalomba hozott valsartan hatóanyagú készítményt érint az intézkedés.

A forgalomból kivont gyógyszerek listáját ide kattintva találja meg.

További információ az OGYÉI ügyfélszolgálatán kérhető: a munkaidőben hívható +36-1-8869-409 telefonszámon, valamint a [email protected] e-mail címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában