szerencsétlenség

2018.05.19. 23:00

Megtalálták a lezuhant kubai repülőgép egyik feketedobozát

A feketedoboz jó állapotban van.

Megtalálták a pénteken Havanna közelében lezuhant Boieng-737-200 típusú utasszállító egyik feketedobozát – közölte szombaton a kubai közlekedési miniszter. A legfrissebb adatok szerint a balesetben 110 ember halt meg, hárman túlélték a katasztrófát.

A feketedoboz, amelyet már eljuttattak a vizsgálóbizottsághoz, „jó állapotban van” – közölte Adel Yzquierdo több kubai állami médiummal. „A másodikat is várhatóan órákon belül megkapjuk” – tette hozzá a miniszter.

A feketedobozokból az ügyben nyomozó hatóságok várhatóan rövidesen kinyerik a Cubana de Aviación nevű kubai légitársaság által a Global Air nevű, Aerolineas Damojh néven is regisztrált mexikói légitársaságtól bérelt gép eddig ismeretlen hátterű szerencsétlenségével kapcsolatos adatokat.

A baleset után, amely közel három évtizede a legsúlyosabb szerencsétlenség Kubában, Miguel Díaz-Canel új kubai elnök azonnal bejelentette, hogy megkezdődött a vizsgálat.

A mexikói polgári légiközlekedési hatóság szakértőket küldött a szigetországba, hogy segítséget nyújtsanak kubai kollégáiknak a tragédia körülményeinek tisztázásában, a Boeing repülőgépgyár pedig műszaki szakemberekből álló csapatot állított fel, hogy eleget tegyenek a kubai hatóságok esetleges kéréseinek.

A mexikói kormány szerint a gépet 1979-ben gyártották, és 2017-ben volt utoljára átvizsgáláson.

A Global Air egyik volt pilótája a Milenio napilapnak elmondta, hogy 2005 és 2013 között hiányosságokat tapasztalt a gépek karbantartásában. „A szerelők nagyon értik a dolgukat, de nincsenek alkatrészek” – mondta. Hozzátette, hogy dolgozott együtt a szerencsétlenül járt gép pilótájával, José Luis Nunezzel, akit „nagyon tehetséges és jól képzett” embernek nevezett.

A Kubai Egyházak Tanácsa közölte, hogy egy evangélikus egyház 20 papja utazott a szerencsétlenül járt repülőgépen. Valamennyien a kelet-kubai názáreti egyház lelkipásztorai voltak – erősítette meg Maite Quesada, a tanács tagja. A csoport több napot töltött egy találkozón a fővárosban, és Holguín tartományba tartottak otthonukba, illetve állomáshelyükre, amikor a gép lezuhant.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában