bűnügy

2018.05.14. 22:08

Magyar térképtolvajokat állítottak bíróság elé Franciaországban

A tettesek hamis olvasójeggyel kértek ki régi köteteket, és egyszerűen kivágták belőlük az oldalakat.

Bíróság elé állítottak hétfőn a délnyugat-franciaországi Bordeaux-ban hét magyar állampolgárt, akiket azzal vádolnak, hogy nagy értékű térképeket vágtak ki és loptak el francia közkönyvtárak tulajdonában álló régi könyvekből.

Hat férfi és egy nő – feltehetően egy egész Európában aktív hálózat tagjaiként – 2011 és 2013 júniusa között számos XVI. és XVII. századi térképet tulajdonított el különböző francia könyvtárakból, összesen mintegy 4 millió euró (1,26 milliárd forint) értékben. A tolvajok hamis olvasójeggyel kértek ki régi köteteket, és egyszerűen kivágták belőlük a térképeket, amelyeket valószínűleg erre szakosodott kereskedőknek adtak tovább Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

A magyar gyanúsítottak Besancon, Toulouse, Albi, Dijon, Nancy, Narbonne és Lille városok könyvtáraiban fordultak meg.

Az ügyre úgy derült fény, hogy magyar vámosok 2012-ben egy ellenőrzés során felfedeztek az egyik vádlott autójában 110 régi térképet, amelyek közül több darabon látható volt a toulouse-i közkönyvtár pecsétje.

A magyar hatóságok figyelmeztették francia kollégáikat, akik vizsgálódni kezdtek, és megállapították: valóban a toulouse-i könyvtárból lopták el a térképeket, sőt rájöttek, hogy ugyanez a társaság több más francia könyvtár állományát is megdézsmálta ezzel a módszerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában