elsöprő többség

2018.03.07. 06:28

A szejm a lengyel zsidómentők napjává nyilvánította március 24-ét

A lengyel törvényhozás alsó háza elfogadta kedden azt a törvényt, amelyik a második világháborús lengyel zsidómentők nemzeti emléknapjává nyilvánítja március 24-ét.

A képviselők elsöprő többséggel, 399 szavazattal 21 ellenében határoztak az emléknap bevezetéséről.

A március 24-i dátum arra a napra hivatott emlékeztetni, amikor német megszállók 1944-ben a dél-lengyelországi Markowa faluban kivégezték a holokauszt elől zsidókat mentő Ulma családot. Az általuk bújtatott zsidókat a család tagjaival együtt megölték.

A törvényt még a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

A döntés nem sokkal azután született, hogy a lengyel parlament január végén jóváhagyta a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről szóló törvény nemzetközileg élesen bírált módosítását, amely büntethetővé teszi, ha valaki Lengyelországra hárítja a felelősséget a náci Németország által elkövetett háborús bűntettekért, többek között a „lengyel haláltáborok” kifejezés használatával.

Mateusz Morawiecki kormányfő múlt pénteken ismét azt hangoztatta, hogy Lengyelország sem országként, sem nemzetként nem volt bűnrészes a holokausztban, és ezt – mint hozzátette – sürgősen el kell magyarázni a törvényt bíráló Izraelnek, az Egyesült Államoknak és másoknak.

Bartosz Cichocki külügyminiszter-helyettes február végén kijelentette, hogy egyelőre nem tesznek büntetőjogi lépéseket a törvénymódosítás alapján. Azonban néhány nappal annak életbe lépését követően a hatalomhoz közeli Rágalmazás Elleni Lengyel Liga (RDI) máris beperelte a Pagina 12 nevű argentin honlapot, amiért úgymond „tendenciózusan” a témába nem illő módon, a második világháború utáni antikommunista lengyel fegyveres ellenállók egy csoportját ábrázoló fotóval illusztrált egy olyan cikket, amely az 1941-es jedwabnei pogromról szólt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában