súlyos

2018.03.08. 06:11

Két év börtönt kapott egy iráni nő a fejkendő viselése elleni tüntetésért

A szokásosnál súlyosabb, két évi börtönbüntetést szabtak ki Iránban egy nőre, amiért részt vett a fejkendő kötelező viselése elleni tiltakozásokban - jelentette szerdán az IRNA hírügynökség, Abbász Dzsafar Dolatabádi teheráni főügyészt idézve.

A hidzsáb viselésére vonatkozó előírás rendíthetetlenül érvényben van Iránban – mondta Dolatabádi, hozzátéve, hogy az előírás minden megsértője kemény fellépésre számíthat.

A nők kötelező kendőviselése elleni tüntetések tavaly december óta rendszeressé váltak a konzervatív Iráni Iszlám Köztársaságban. Az úgynevezett „fehér szerdák” résztvevői közül sokan nyilvános helyen levették sálkendőjüket, és egy bot végére kötve, zászlóként lengették.

E tüntetések nyomán idén már legkevesebb 30 nőt tartóztattak le, s az ellenük indított eljárásokról semmit sem lehet tudni.

Az iráni rendőrség állítása szerint a tiltakozásokat a külföldről sugárzott, farszi nyelvű műholdas tévéműsorokban bátorítják.

Dolatabádi nem nevezte meg a szerdán elítélt nőt, de okkal feltételezhető – írta a német hírügynökség -, hogy a 32 éves Nargesz Huszeiniről van szó, akit idén vettek őrizetbe az iráni fővárosban.

Bírósági tárgyalásán a nő nem tanúsított megbánást, és állítólag megpróbálta meggyőzni a bírót a kötelező hidzsábviselet helytelenségéről.

A hajukat nyilvános helyen látni engedő nőket korábban sokkal enyhébb büntetéssel sújtották, általában két hónap szabadságvesztést és mintegy 25 dollár (mintegy 6300 forint) pénzbüntetést szabva ki rájuk.

Az iszlám köztársaságban kilencéves korától minden lánynak és nőnek viselnie kell nyilvános helyeken a haját teljesen elfedő fejkendőt. Emellett csak laza szabású kabátot hordhatnak, hogy eltakarják alakjukat. A fejkendőviselet hovatovább negyven éve kötelező Iránban, a nők többsége azonban ellene van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában