zsúfoltság

2018.02.19. 05:46

Túszul ejtették fogvatartóikat brazil börtönlázadók

Rabok lázadtak fel Rio de Janeiro egyik túlzsúfolt börtönében, a fegyencek túszul ejtették az őrszemélyzet néhány tagját, a rendet még hétfőre virradóra sem sikerült helyreállítani – közölték a brazil hatóságok.

Az elit kommandós egységek és a rendőrség alakulatai időközben körülzárták a Milton Dias Moreira börtönt, ahol helyi idő szerint vasárnap délután tört ki a fegyenclázadás – olvasható a Rio de Janeiro állam büntetés-végrehajtási igazgatóságának közleményében.

A sajtónak emailen eljuttatott dokumentum nem tesz említést arról, hány börtönőrt tartanak fogva, s az sem derült ki, voltak-e halálesetek vagy sebesülések az eredetileg kevesebb mint 900 fő befogadására tervezett büntetés-végrehajtási intézetben, ahol jelenleg több mint kétezren raboskodnak.

Brazíliában túlzsúfoltak a börtönök, és gyakoriak a lázadások. Nemzetközi jogvédő szervezetek ezért gyakran bírálják az országot, külön is kifogásolva az elégtelen élelmezést, és hogy a cellák gyakran annyira zsúfoltak, hogy nincs hely bennük lefeküdni.

Michel Temer brazil elnök pénteken utasította a hadsereget, hogy vegye át az irányítást Rio de Janeiro állam rendőrsége és börtönei felett a drogbandák gerjesztette bűnözési hullám megfékezése érdekében. Az intézkedést a brazil kongresszusnak is jóvá kell hagynia, amit várhatóan meg is tesz a héten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában