hagyomány

2018.02.10. 20:19

Gulyás Gergely: a csángók figyelmeztetnek, milyennek kell lennünk

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője nyitotta meg a XXII. csángó bált Budapesten.

Budapest, 2018. február 10. Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezetõje beszédet mond a Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség közös szervezésében megrendezett XXII. Csángó bálon a budapesti Millenáris Parkban 2018. február 10-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség által szervezett eseményen a politikus kiemelte:

„ha az anyanyelv és a szülőföld szeretetét, a hitben és a népi hagyományokban való kitartást kellene egy melléknévben összesűrűsíteni, akkor arra a csángó lenne a legalkalmasabb”.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: az alaptörvény kimondja, Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért. A mai este arra példa, hogyan vállal egy határon túli magyar közösség felelősséget az anyaországi magyarságért – jelentette ki.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A frakcióvezető kifejtette: a vízkereszt és hamvazószerda közötti farsangi időszak a nevetés, az önfeledt mulatás, a vígasságok ideje évszázadok óta, a farsangi időszak a magyar népi kultúra szerves részévé vált.

A budapesti farsangnak pedig „kiemelkedő, emblematikus és elválaszthatatlan eseményévé vált” a csángó bál – közölte.

Úgy látja, a csángó bál több szempontból is különleges rendezvény, mert „egy valamire való nemzetnek, nemzeti közösségnek nemcsak a szenvedésben, a megpróbáltatásokban kell sorsközösséget vállalnia, hanem az öröm és vígasság idején is”.

Gulyás Gergely felidézte: Magyarországon a mohácsi vész óta megszállók követték egymást, háborúk és diktatúrák szedték áldozatok ezreit.

A csángók „talán még hányatottabb sorsot éltek meg, és még nagyobb megpróbáltatások és viharok között”, asszimilációs törekvésektől fenyegetve kellett megmaradniuk – mutatott rá. Hozzátette: ráadásul a csángókról hosszú időn keresztül még az anyaország is megfeledkezett.

Megjegyezte: a 21. századi Európa „mindenkinél magabiztosabban ad leckét emberi jogokból, mégis, a csángók még ma is félve lehetnek csak csángók”.

A politikus arról is beszélt: egy magyar nemzetrész sorsa sosem volt könnyű az évszázadok során, „éppen ezért más népeknél jobban becsüljük magyarságunkat, nyelvünket, identitásunkat”.

Borítókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában