Munkalátogatás

2018.01.31. 10:15

Tuzson Bence: alapvetően egyetértés van Magyarország és Ausztria között

Magyarország és Ausztria egyetért abban, hogy a menekültpolitika a határok védelménél kezdődik – emelte ki Tuzson Bence a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában Tuzson Bence azt követően értékelte a kétoldalú viszonyt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök keddi bécsi munkalátogatásán Sebastian Kurz osztrák kancellárral tárgyalt.

Tuzson Bence azt mondta: a két ország egyetért abban, hogy a menekültpolitika középpontjába kell állítani a határok védelmét. Közös fellépésük Brüsszelben egy újabb lépéssel folytatódik majd – tette hozzá.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában fontosnak nevezte, hogy Magyarország és nyugati szomszédja között egyetértés legyen olyan alapvető, a jövőt meghatározó kérdésekben, mint például a migráció. Csak együttes fellépéssel lehet garantálni hosszú távon, hogy Magyarország ne változzon meg biztonsági, kulturális szempontból – mondta Tuzson Bence, megjegyezve: ilyen változások, akár gazdasági visszaesést is okozhatnak.

Az a migrációs politika, amelyet jelenleg Európa követ, szétveri a schengeni rendszert – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ha nem lépnek fel együtt, szétbomlik a schengeni rendszer, márpedig ez sem Magyarországnak, sem Ausztriának sem érdeke.

Az osztrák szociális rendszerrel kapcsolatban Tuzson Bence azt mondta: „fair eljárásra van szükség”. Az Ausztriában dolgozó magyarokat, akik ott fizetik adójukat, ugyanaz az ellátás illeti meg, mint az osztrák embereket. Az európai jog is ezt diktálja – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában