rakéta-fenyegetettség

2017.12.07. 06:46

Szirénahangosításba kezdenek Hawaiin

A legutóbbi próbaüzem lényegében süket fülekre talált a turisták kedvelt üdülőparadicsomában, Waikikin. Pedig a rendszer ideg jól jönne egy észak-koreai rakétatámadás esetén.

A hidegháború idején, bő fél évszázada telepített szirénarendszer szirénái a minapi próbán azonban olyan erőtlenül szóltak, hogy hangjukat szinte teljesen elnyomta a tengerparton a hullámok és a szél zaja, így aztán még a legjobb fülű turisták is alig észlelték a próbariadót, pedig egy teljes percen át tartott a vészjelzés.

Jelenleg 384 sziréna van Hawaiin, ám jó pár teljesen néma. Túl azon, hogy ezeket megpróbálják megjavítani, vagy kicserélni, újakat is csatasorba állítanak. A cél az, hogy öt híján ötszáz sziréna visítson vész esetén fület bántón, de legalábbis jól hallhatón.

A teszt amúgy sikeres volt a központi irányítást tekintve: a honolului vészhelyzeti központban egyetlen gombnyomással működésbe léptették Hawaii összes – működő – szirénáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában