egészségügy

2017.12.13. 13:55

Méltányos elbírálás daganatos betegeknek

Idén eddig 981 egyedi méltányossági kérelmet nyújtottak be 75 év feletti daganatos betegek részére, közülük 702 beteg kapott pozitív választ – Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint.

A legtöbb méltányossági kérelem januárban érkezett (162), ebből kettőt utasítottak el orvosi indokok alapján. Az év első hónapjában 54 esetben volt szükség hiánypótlásra, esetleg a gyógyszerkérelem felfüggesztésére – derítette ki a Világgazdaság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataiból. A januárban beérkezett méltányossági kérelmekből 106 esetben (65,4 százalék) kapta meg a beteg a gyógyszert. Az idén novemberben érkezett a legkevesebb kérelem; ötvenhatból tizennyolc 75 év feletti betegnek engedélyezték a gyógyulásához szükséges olyan készítményt, amelyet a NEAK még nem fogadott be, de a kezelőorvos úgy ítélte meg, hogy a beteg állapota lényegesen javulhat a kérelmezett gyógyszertől.

Egy speciális tüdődaganat kezelésére alkalmas készítménynél, a nem kissejtes tüdőkarcinóma és a fej-nyaki laphámsejtes daganat indikációban, speciális csoportként tüntetik fel az idős betegeket. Az adagolás, az alkalmazás és a nemkívánatos mellékhatások tekintetében azt írják: a 75 éves vagy annál idősebb betegektől származó adatok mennyisége túlságosan korlátozott ahhoz, hogy erre a populációra vonatkozóan következtetéseket lehessen levonni. De mivel az alkalmazási előírás nem tiltja meg a 75 évesnél idősebb betegek kezelését az adott szerrel, esetükben a kezelőorvos mérlegelési joga és felelőssége az adott készítmény rendelése – indokolt Rétvári Bence.

Hozzátette: a 75 évnél idősebb betegek méltányossági kérelmét a NEAK ugyanazon szempontok alapján bírálja el, mint a korhatár alatti betegekét. Ugyanúgy figyelembe veszik az orvos szakértő által kialakított véleményt. Az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva a gyógyszerek támogatása során

az életkor alapján az egészségbiztosító nem tehet és nem is tesz különbséget a betegek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában