Árfolyamkockázat

2017.11.10. 13:10

Az LMP a devizahiteleseket segítő új törvény kidolgozását sürgeti

A párt nem tartja elegendőnek a kilakoltatási moratórium két hónapos meghosszabbítását.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes pénteki budapesti sajtótájékoztatóján követendő példának ítélte Romániát, ahol felvételkori árfolyamon válthatták át az emberek a devizahiteleiket a nemzeti valutára.

Rámutatott arra is: az unió bírósága vizsgálja, hogy Magyarországon a bankok a teljes árfolyamkockázatot az adósokra hárították. A politikus szerint az ennek jogszerűségéről szóló döntést is be kell építeni az új jogszabályba, a kilakoltatási moratóriumot pedig nem április végéig, hanem mindaddig fenn kell tartani, amíg az új törvény meg nem születik.

Az LMP az elsétálás jogát is biztosítaná, vagyis azt, hogy már ne legyen adóssága a bankokkal szemben azoknak, akik elveszítették a hitelfedezetül szolgáló ingatlanjukat. Az ellenzéki párt a magáncsőd intézményének belépési feltételein is lazítana, mert – ahogy Schmuck Erzsébet elmondta – eddig mindössze 175-en tudtak élni a lehetőséggel.

A képviselő szerint a kormány eddigi lépései még részmegoldásoknak sem tekinthetők, hiszen sokan tartoznak még a felvett hitelösszeg három-négyszeresével egy pénzintézetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában