Olvasó

2012.09.22. 05:36

Újabb sarc csupán vagy ésszerűsítés?

Újabb sarc és további macera az autósoknak. Ekként is értelmezhető a terv, miszerint területi alapú rendszámokra cserélnék le a jelenlegieket.

B. Kiss László

A dologról egy ellenzéki képviselő kérdezte írásban a nemzeti fejlesztési minisztert. A miniszter válaszában elmondta, hogy az Európai Unió több tagállamában is területi alapon adják ki a gépkocsik rendszámát. A területi jelölés előnyeit ecsetelve pedig  többek közt  megemlítette, hogy az például megkönnyíti az utazó bűnözők kiszűrését is. Azaz, az idegen rendszámú autó az új rendszerben a lakosoknak is azonnal szemet szúrna...
A rendszámot egyébként a rendszerváltás óta már többször cserélték. A két betű négy szám kombinációját váltotta fel a három betű három szám; feltehetően a jól láthatóság érdekében a korábbinál legalább másfélszer nagyobb méretben. Az  új tábla nem csak ormótlanul nagy lett, de grafikailag is kifogásolható. Mennyivel szebb, esztétikusabb az osztrák vagy a német gépkocsik rendszáma...! Amelyet egyébként területi alapon adnak ki. Dürrenmattnak, a híres 20. századi drámaírónak  van egy krimije. Ebben is kulcsszerepet játszik egy (területi alapú) rendszám. Az  alapján azonosítják, honnan érkezett a tettes. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!