Olvasó

2012.10.30. 18:08

Szakik kellenek

Nem eget rengető, amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mondott, miszerint "a valódi munkaerő-piaci igényekre kell építeni a szakképzésben, ezért a felé-re, 77-re csökken a választható szakirányok száma".

Burkon László

Hozzátette: "korábban sok olyan apró szakterület volt az országos képzési jegyzékben, amire a valóságban nem is volt szükség". Ha nem volt rájuk szükség, hát hulljanak-múljanak ki, ennyi. Nem igazán emelte az adrenalinszintet a miniszter bejelentése azért sem, mert két évtizede mást se hallani az épp aktuális kormányzati tisztviselőktől, hogy ezentúl nem az iskolának, hanem az életnek és a piacnak képezzük a szakerőt. Aztán mégse.

Talán majd most - reménykedem Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével együtt, aki az egyik Vas megyei település szakiskolájának szeptemberi tanévnyitóján azt mondta, szerinte is jó irányt vett most a szakképzés átalakítása. Matolcsy szavainak hírerőssége inkább abban van, amikor arról beszél, hogy megyénként 10-10 szakmát magába foglaló ösztöndíjrendszert alakítanak ki a helyi hiányszakmákból. Ebből arra következtetek: talán arra is figyel a miniszter, hogy újra legyenek képzett szolgáltató szakiparosaink. Igazi szakik. Ez persze nem csak képzés kérdése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!