Olvasó

2014.05.26. 15:10

Kihasználjuk, de nem vigyázzuk

Ez nem egy pr-jellegű üzenet, hanem kérés, ajánlás és inkább nevezném sóhajnak, mint követelésnek.

A nagyobb rendezvények alatt az ártéri teraszokon zajlik az élet. Sokan nem mennek le a koncertek helyszínére, hanem békésen, boldogan hallgatják a zenét családi, baráti körben, iszogatva, fogyasztva mindent, mi szem-szájnak ingere.

És miután besötétedik, a józanság is szemet lehunyva távozik, ám a hihetetlen változatos, és burjánzó mennyiségű szemét marad. A teraszok közelében, lent, kevés kuka van, ahová elvihetnék a szemetet. Sötétben meg sem találják, a növényzetre foghatnánk, hogy most olyan dús, hogy nehezen hozható látótérbe az a kevés is, ami van. Ilyenkor jó lenne néhány nagyobb gyűjtő alkalmatosságot elhelyezni a teraszok közelébe, hogy beleütközzön, aki keresi. Vagy aki összeszedi, mert olyan kutyás mindig akad, aki a reggeleit hasznos jóval tölti, takarít a nevelhetetlenek után.

De minek is írok ilyet? Hogy a kikapcsolódni vágyó nép nincs nevelve...? Nincsenek figyelmeztető, kérő, felszólító táblák, nincsenek
parkőrök, akik figyelnének, jeleznének, kérnének, felszólítanának... Egyoldalú az erdőben, az ártéren az élet... Kihasználjuk, de nem vigyázunk rá. Dolgoznak a park munkásai, az önkéntesek, ám sokan ezt semmibe veszik. Szép és jó munkájuk ilyenkor megsemmisül. Néhány ember munkáján múlik, hogy a szemét nem önti el az árteret.

A képen látható kupacot vasárnap reggel szedtem kutyasétáltatás közben, egy fél terasznyi helyen volt eldobálva kartondobozostul. Háromszor fordultam, háromszor ennyit sikerült begyűjtenem...

Pityi Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!