Olvasó

2012.05.30. 05:36

Írók, vagy fasiszták?

"...meggyalázták Nyirő József emlékét, Magyarországot, a magyar kormányt, a magyar társadalmat és a magyar diplomáciát" - fogalmaz a tőle megszokott stílusban az egyik jobboldali parlamenti párt elnöke a pünkösdvasárnap elmaradt újratemetéssel kapcsolatban.

Munkácsi Imre

És valóban, történt itt némi nemű gyalázat, de hogy kivel szemben arról megoszlanak a vélemények. Még a jobboldalon is. Mármint az európai jobboldalon, tekintve, hogy az esetről beszámol a konzervatív  Frankfurter Allgemaine Zeitung is, amelynek cikkírója nem kevesebbet állít, mint hogy: "...új szakasz kezdődött a şfasiszta magyar íróş, Nyirő József tervezett újratemetése körül kialakult 'magyar-román konfliktusban'..."
Utóbbi megjegyzésével nyilvánvalóan utal a székelyudvarhelyi eseményen résztvevő magyar házelnök megnyilatkozására, amelyben  Nyírő újratemetését magyarázandó - védelmére kel a román Eliade-nak, mondván az ő köteteit sem kell kidobni csak azért, mert "...egy követ fújt a román fasiszta Vasgárdával..." És ebben igaza van: könyvek szemétre dobása, égetése nem a kultúrnépek küldetése. De nem lehet az a nyilasokat, vasgárdistákat, egyéb ordas eszméket  kiszolgáló írók munkásságának "fürdetése" sem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!