Olvasó

2012.01.24. 19:11

Cigány, roma, állampolgár?

Az Amnesty International elemzői szerint a cigánysággal kapcsolatosan, emberjogi szempontból, nálunk nem sokat javult a helyzet. Hát nem tudom. És honnan is tudnám, hiszen ehhez valamiféle statisztikára, kimutatásra, elemzésre lenne szükség, amiből kitűnhet, hogy szám szerint, százalék-arányban vagy valamihez képest ma rosszabb vagy jobb a helyzet, mint tavaly vagy tavalyelőtt, vagy tíz éve.

Gombás Gabriella

Márpedig ilyenek nincsenek, csupán a megérzés, hogy mostanában többet vagy kevesebbet cigányoznak errefelé. Ám van, akinek alapos oka van arra, hogy kikezdje a jelentést.  A kisebbségi, valamint az adatvédelmi biztos közös állásfoglalása már 1997-ben(!) törvénysértőnek minősítette a gyakorlatot, hogy a rendőrségi közleményekben utalnak az elkövetők származására. Azóta mindenütt mindenki igyekszik betartani a szabályt, aztán vagy sikerül, vagy nem.

Akkor mi baja ezzel az AI-nek? Az  AI nem a nyilvántartásról beszél, hanem a napi tapasztalatokról. Az Európai Tanács rasszizmus és intolerancia elleni harcosainak is főhet a fejük, vajon miként lehet statisztikai nyilvántartásba venni etnikai adatokat úgy, hogy ne sérüljenek az érintettek jogai?!

Bárki cáfolhatja az AI jelentését és valóban nem lehet objektív választ adni arra a kérdésre, hogyan változik a társadalom magatartása a cigányokkal szemben.  De azért igazán kimaradhatnánk az AI jelentéséből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!