Olvasó

2012.06.02. 05:59

Az idős, vagy a fiatal?

Az Európai Unióban jelenleg ötmillió fiatal van munka nélkül, ez egy millióval több, mint négy évvel ezelőtt. Hazánkban a 14-25 év közötti korosztály munkanélküliségi aránya 27,3 százalék. Összesen mintegy 200 ezren dolgoznak, 70 ezren állástalanok.

Tribolt Lajos

Az arányok nagyon rosszak, nem véletlen, hogy majd mindenütt próbálnak tenni ellene. Van ahol már alkalmazzák azt a gyakorlatot, hogy a pályakezdő kisebb minimálbért kap, így esélye van, hogy őt vegyék fel. Nálunk ma a bruttó minimálbér egységesen 93 ezer forint. Ezért a bérért a munkaadók szívesebben vesznek fel olyan dolgozót, akinek már van munkatapasztalata. Ezen a helyzeten változtatna, ha mondjuk a pályakezdő csak a minimálbér 80 százalékát kapná. Ez később fokozatosan emelkedne a teljes összegre. Azokban az európai országokban, ahol alkalmazzák ezt a gyakorlatot, nőtt a fiatalok foglalkoztatási aránya.

Ugyanakkor ez a megoldás új munkahelyeket nem hoz létre. Ha a fiatal kapja a  munkát, állás nélkül marad az idősebb.  Hazánkban a munkaképes lakosság alig több mint 56 százaléka dolgozik, míg van uniós ország, ahol ez az arány 70 százalék. A passzívakat is jó lenne visszavinni a munka világába, de ehhez álláshelyek kellenének.  Amíg nincs új munkahely, csak cserélgetni lehet az éppen dolgozókat. Az országos statisztikát javító közmunka nem az igazi megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!