Olvasó

2011.07.19. 02:29

Alterna(t)iv energia

A már készülő és az ország leendő legnagyobb bioetanol gyára után most egy húsz szélkerékből álló erőműparkot építenének Dunaföldvár határában - írtuk minap.

Munkácsi Imre

Mert most éppen úgy tűnik, hogy mire az erődrendszer kiépülne, honatyáink gondoskodnak arról, hogy minden, ami az alternatív energiák termelését és felhasználását ösztönözné, szépen leépüljön. Elég, ha csak a közelmúlt döntését, a lex Mol-nak titulált törvényt említjük a bioetanol alapú üzemanyag, az E85 jövedéki adójának emeléséről. Az csak mellékszál, hogy a törvényjavaslat beterjesztője az állami tulajdonú multi jogtanácsos-képviselője volt, sokkal aggasztóbb, hogy ezzel az egyes fogyasztót érdektelenné tették a környezetkímélő autózás technikai feltételeinek megteremtésében, s így a zöld üzemanyag hazai elterjesztésében. Afelől nincs kétségem, hogy ettől a bioetanol hazai gyártói, így a még csak épülő földvári gyár sem termel majd kevesebbet, hiszen a szomszédos országokban bármekkora mennyiséget el tudnak helyezni: ott ugyanis kedvezményekkel ösztönzik a felhasználást.

Mindezek után igazán csodálom a szélerőműpark ötletével előálló vállalkozást, hogy ilyen, eurokonformnak a legjobb indulattal sem nevezhető környezetbe hajlandó pénzt és energiát fektetni, hiszen én még emlékszem a lex Eon-ra is, amivel a gázszolgáltató profitját volt képes garantálni a T. Ház - éppen a Mol ellenében. Igaz, az már régen volt, de tartok attól: van az a pénz, amiért megéri kifogni az ingyenszelet a befektető kerekéből...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!