Olvasó

2016.06.20. 19:05

Zarándokút kicsit másképp

Előszállás - A község lakóinak egy csoportja újabb zarándokhelyet keresett fel a napokban. Íme, az útibeszámoló!

Kerlang Ferencné

Még alig pirkad, de már ébren vagyunk, nagy várakozással tekintünk a hosszú út elé. Reggel hat órai indulás, kicsit még álmosan, de jó kedvvel indul a kis csapat. Arra gondoltam, hogy mennyire rohan az idő. Tavalyi mátraverebélyi utunkon ígértem, idén Máriagyűdre megyünk zarándoklatra. Így rohan az idő

Csendes a 6-os út, alig van forgalom, Bonyhád közelében megállunk egy kávéra, lábmozgatásra.

Nyolc óra körül már Pécs mellett megyünk el, nagyon időben vagyunk, de sosem lehet tudni. Bármi történhet az úton.

Még végig sem gondolom ezt, már rendőrautó áll keresztben az úton, elterelik a forgalmat. Most örülök, hogy időben elindultunk.

Kilenc óra tájban meglátjuk a Tenkes hegy oldalába épített kéttornyú máriagyűdi templomot. Gyönyörű napsütésben érkezünk, sétálunk a templom köré épített hálaadó imahelyeknél. Tíz órakor zengő harangszó jelzi: szentmise kezdődik. A templom zsúfolásig megtelik, az orgonaszó hallatán könnybe lábad a szemünk. Fiatal, idős együtt imádkozik, énekel a Szűzanyához.

Erőt, türelmet kérünk a hétköznapi gondjaink, bajaink, betegségeink elviseléséhez. Szűzanya lábai elé rakjuk terheinket Hisszük, tudjuk: segít!

Már maga a hely is békés, csendes, nyugalmat árasztó. Jó itt lenni, mondjuk mindannyian.

A szentmise után a kántor úr elmeséli nekünk a templom történetét, majd elköszönünk. A zarándokházban finom ebéd vár bennünket.

Elköszönünk a Kegyhelytől, tovább indulunk Siklósra, ami csak pár kilométerre van. Messziről látszik a vár, ahova majd felkapaszkodunk.

Ketten az előszállási zarándokok közül a máriagyűdi kegytemplom mellett kialakított zarándoklati központban

Siklóson kedves, nagy tudású, jó humorú fiatalember az idegenvezetőnk. Sok mindent megtudunk a vár történetéről, olyat is ami talán eddig nem tudtunk. A várból a panoráma csodás, látni a Villányi-hegységet, a szőlőültetvényeket. Bő másfél óra után kicsit elfáradva indulunk tovább.

A villányi pincesor: ahogy egyik kedves útitársunk mondta, ha már egyszer ott járunk, akkor azt is látni kell. Ha pedig látjuk, be is kell menni és megkóstolni ennek a híres vidéknek a borát.

Hazaindulás. Elered az eső, de már nem számít, hiszen sok élménnyel, lelki megújulással, jóízű beszélgetésekkel eltöltött napot hagyunk magunk mögött hazánk egyik legszebb vidékéről jövet.

Koraeste értünk haza, itthon hatalmas felhőszakadás nyomai mindenütt.

Szerethetnek bennünket az égiek, hiszen ahol csak jártunk a zarándoklat napján, mindvégig sütött a nap, mindössze csak néhány felhőt kergetett felettünk a friss júniusi szellő...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!