Olvasó

2012.11.17. 07:53

Politikai kiválasztott a Nemzeti igazgatója

Ne legyen senkinek kétsége, a Nemzeti Színház első emberének kinevezése ma elsősorban nem művészeti és szakmai, hanem politikai ügy.

Tihanyi Tamás

A kormányváltás után érezhető volt a várakozás: vajon felmentik a balliberális kötődéseiről és vitatott felfogású darabjairól ismert színész-rendezőt, Alföldi Róbertet? A kormány képviselői úgy döntöttek, nem veszik fel a kesztyűt. Érthető ez a logika, hiszen ha rövid úton kirúgják Alföldit, balról kulturális terrort olvasnak a fejükre, ha helyén hagyják, a Jobbik vádolja puhánysággal, választási ígéreteinek meghazudtolásával a kulturális tárcát. Végül ez utóbbi történt, a hatalom képviselői nem vállaltak fel egy újabb támadási felületet Alföldi menesztésével, aki azt is megúszta, hogy sajtótájékoztatóján orális szexre biztatott egy újságírónőt csak azért, mert az valódi kérdést tett fel a szakmában alákérdezésnek nevezett udvariaskodás helyett. Borítékolható, hogy bármi történjék is, politikai hullámverés lesz az eredmény kihirdetésének végjátéka. Nem mindegy, ki vezeti a nemzet színházát. De tényleg ennyire fontos lenne Alföldi személye egy országban, ahol az emberek saját drámájukat élik, ahelyett, hogy ezt a műfajt színházban élveznék?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!