Olvasó

2012.07.25. 05:59

Az egyre drágább érték

Derült égből villámcsapásként jött a hír januárban a felvételi jelentkezés előtt alig két héttel álló középiskolások számára, hogy a korábbi 53 ezer helyett húszezerrel kevesebb, 32 300 hallgató képzését állja az állam.

Házi Péter

Akkor végeztünk egy kis körkérdést a gimnazisták, középiskolások körében: a fiatalok elfogadták azt, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a magyar állam egyre kevésbé tudja állni a költségeket. Volt diák, aki egyenesen az Egyesült Államokat hozta fel példának, ahol  az állam gyakorlatilag egyetlen diák képzését sem fizeti, ehhez a fiatalok hitelt vesznek fel. Ám a döntés hirtelenségét a gimnazisták sem tudták elfogadni, mert ha a döntés mondjuk két évvel ezelőtt megszületik arról, hogy 2013-ban mennyi lesz az államilag finanszírozott hely, akkor arra fel lehetett volna készülni, ám így már nincs választási lehetőségük. Az a diák, aki négy éven át különórák tömegével készült a közgázra, most már biztos, hogy nem megy mondjuk történésznek. Most már biztos, hogy megpróbálja vállalni a képzés milliós nagyságrendű díját. És így vannak ezzel a szülők is: ha van még egy kis megspórolt pénz a párna alatt, odaadják majd a frissen felvett csemetéjüknek. Mert a tudás még mindig a legdrágább érték. Szó szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!