Olvasó

2010.06.05. 02:28

Megmondjam, ki miatt esik?

Denevértartásra ösztönzik a velenceieket.

Boda András

 

Gyorsan tisztázzuk, a karneválos Velencéről, a süllyedőben lévőről, az olaszról beszélünk - igaz, ha jártak már a hozzánk közeli tó partján egy bitangabb nyári estén (és ha, máris, azt is megtudják, miért is szeretnék, hogy a velenceiek megkedveljék a bőregereket), szerintem örülnének, ha nálunk is kampányolnának mellettük. Nem csigázom tovább kedves mindnyájukat: a Velencében vészesen elszaporodott, meglehetősen kellemetlen mellékhatásokat mutató tigrisszúnyogok ellen vetné be őket az ottani önkormi - mellesleg nem arról van szó, hogy egy kosarat kéne vattával kitömni, a nappali közepére pakolni, naponta háromszor pórázon röptetni a mondjuk Betyárnak elnevezett denevért, aki éjszakánként mellénk bújik, és ultrahangon dorombol - mindössze azt szeretnék, ha ki-ki vásárolna vagy készítene egy utcai dobozt, amiben a denevérek megszállhatnának. Egy kis szárnyas állat ugyanis éjszakánként úgy háromezer szúnyogot nyel be minden további nélkül. Tudom, sokan nem szeretik a denevéreket - többnyire a köréjük épülő tévhitek sokasága miatt: sokan például szentül hiszik, az összes fajuk vérszívó; s általában mindenki biztos benne, hogy kedvenc szórakozásuk az ember hajába akadni, aztán összevissza karmolni a fejét és amit csak érnek, hogy ily módon jussanak hozzá már említett fő táplálékukhoz, a vérhez. Hadd mondjak itt és most csak annyit, hogy ezek a vélekedések nem igazán állják meg a helyüket. A denevér igen kedves kis állat, ha első ránézésre nem is különösebben jó kiállású - viszont szúnyogirtó képessége feltétlenül szimpatikussá teszi. A magam részéről támogatnám, hogy telepítsünk mi is ide, amennyit bírunk: inkább bele se gondolok, mi lesz ebben a szezonban szúnyogfronton... És még valami: a denevér garanciával dolgozik - őt biztosan nem kell ellenőrizni, mennyi irtószert tesz a vízhez...

 

Szőcs Géza kulturális államtitkár tartott három hete előadást a kultúra körébe tartozó problémákról.

Akkor egyébiránt még nem is volt kultálltitk - nem kizárt, hogy hamarosan kiderül, írói munkássága részét képezik az ott elhangzottak: ahogyan a Balassi Intézet ügyében OV-hoz címzett tiltakozó-aláírásgyűjtő levele nyilvánosságra kerülése után kifejtette, ő egyelőre civilnek és nem politikusnak tartja magát, és ebbéli minőségében indította útjára levelét. Jó, gondolom, majd szól, ha már rendesen felöltözött a dologhoz, addig csak hajrá. Az előadás több vonatkozásban is reménykeltő, egy helyütt például így vélekedik: A hatalomnak tilos beleszólnia a művészek munkájába, ugyanakkor kötelessége támogatni a művészeteket... Kicsivel odébb kifejti, miként is működik az említett támogatás/nem beleszólás: Az egyes szellemi javakról a kormányzat dönti el, hogy támogatandó, tűrhető vagy tiltandó, csak ma már nem a három T, hanem a három F logikája működik: az adott művész és adott műalkotás finanszírozandó-e, felejthető-e, felejtendő-e. Hm. Hű, de szellemes. Akkor hát összegezzünk: a hatalomnak tilos beleszólnia, a bölcs kormányzat viszont jól eldönti, kinek-minek mi lesz a sorsa, mi tiszta búza, mi ocsú. Érteni vélem. Vagy mi. És nem három T, hanem három F - öröm látni, mennyi minden változik a hatvan évvel korábbi alapokhoz képest. És, miről jut eszembe, tán nem a felejtendő kategóriába tartozik az axióma, hogy a czél nem vész el, csak átalakul. Ha minden e szellemiség mentén történik majd a kultúrában is, azt is megjósolom, nem három, hanem sokkal több F - hogy pontos legyek, nagy F - logikája alapján működhet majd a szektor finanszírozandó része. Remek lesz, várhatóan. Ja, és jön a Julianus barát-program is, figyelek élénken: Föl kellene térképezni a mai magyar népesség genetikai kapcsolatrendszerét mindazon népekkel, amelyekkel a történelemben vélelmezhetően vérségi kapcsolatba került. Hát... enélkül tényleg egy lépést se - ööö... pont ráérek, a Karib-térségi kutatásokat elvinném, ha nincs rá más...

 

A hatalmas esőzések miatt beszakadt az M6-os autópálya leállósávja Paks közelében.

Már a múltkor volt eszemben: még e szerencsétlen szakadás előtt kipróbáltam az M6-ost leig, akartam is mondani, a síksági alagutakat ugyan továbbra se értem teljes mélységben, de kétségkívül iszonyúan látványosak, ha mondhatom, jó beléjük menni; az út - gondoltam akkor, pár hete - biztonságos, jó vonalvezetésű, sima, mégse csúszós. Nekem lassan tényleg mindegy: került, amibe került, spongyát rá, illetve majd jól kiderítik az éles szemű vizsgálók, feltéve, hogy akik esetleg rókák az útügyben, azoknak hirtelen nem jut eszükbe semmi hasonló a vizsgálódókkal összefüggésben, mert mintha rémlene, volt már néhány tucatnyi, hasonló elszántsággal kezdett kőkemény vérvizsgálat (országban-világban-dunaújban), amelyet politikusok indítottak politikusok ellen, aztán, ni, láss csodát, kiderült, minden rendben, oppardony, benéztük, bocsipacsi, tisemise (szabadjon idéznem Churchill örökbecsűjét, mely szerint: Az államférfi a következő nemzedékre gondol, a politikus csak a következő választásokra. ). Mindezzel együtt nem kizárt, hogy az M6-os simán csak az eső miatt szakadt le - na de megmondjam végre, ki miatt van ez a kurva sok eső???

Címkék#hétlövet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!