Olvasó

2008.09.06. 02:28

Köhög a falusi bolha

Megkövezhetnek érte, s elismerem, a rajongáson kívül a legcsekélyebb mértékben sem számítok szakembernek, de akkor is kijelentem, hogy a 20. század má ...

nincs nev

Megkövezhetnek érte, s elismerem, a rajongáson kívül a legcsekélyebb mértékben sem számítok szakembernek, de akkor is kijelentem, hogy a 20. század második fele jószerivel mindent anullált az építészetben, amit az emberiség évezredek alatt létrehozni képes volt. Azt kiáltották: funkció!, és onnantól fogva csak olyasmit terveztek és építettek, ami pocsék, ronda, fantáziátlan, unalmas és bármelyik pillanatban szívfájdalom nélkül lebontható, felrobbantható, ki- és lecserélhető. Köhög a bolha, vádolhatnak meg a hozzáértők, akik azt mondják, nem lehet úgy építeni, mint a gótika, reneszánsz, szecesszió tette, ha egyszer elmúlt az a korszak! Igaz. De miért is csak hideg-rideg, üveg-cement-vasbeton-doboz-hasáb rettenetekben gondolkodtak és gondolkodnak ma is a gyár- és üzemépítők? A logisztikai központokat, mallokat, plázákat, felhőkarcolókat, alkatrész-összeszerelőket hetek alatt felhúzó beruházók? De kicsiben is megtette a magáét az utolsó ötven év világszerte, s a vidéki építészet emlékeit rombolták le tömegesen, a modernizáció oltárán áldozva. Már elő sem merek hozakodni a tokos műanyag redőnnyel, ezzel a borzalmas találmánnyal, s a falusi házak elcsúfításával, eleget nevetnek rajtam már a barátaim is miatta. És újat építeni valóban újszerűen kell, de a meglévő értéket megvédenünk már csak a saját lelkünk miatt is tanácsos. Mert ha a környezetünkben nincs semmi nézni- és szeretni való, ha csupa high-tech kockákkal vesszük körül magunkat, s ha elhisszük azt az otromba érvet, hogy olcsóbb építeni, mint megmenteni, akkor mi is kockává válunk. Bebetonozódva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!