Olimpia

2016.08.07. 20:20

Kovács Zsófi bízik a döntőben

Rio de Janeiro - Kovács Zsófia 54,598 pontot szerzett a tornászok egyéni összetett selejtezőjében, mellyel vasárnap lapzártánkkor, az első két csoportot követően a tizedik, az összetett finálé szempontjából pedig a kilencedik helyen áll.

A 16 éves magyar sportoló élete első olimpiáján talajon kezdte meg szereplését. Gyakorlatát jól indította és szépen hajtotta végre egészen a végéig, de az utolsó ugrás után letérdelt, amiért komoly levonást kapott, s a zsűri végül 12,766 pontra értékelte gyakorlatát.

A folytatásban következett az ugrás - ebben hetedik lett az idei Európa-bajnokságon -, s ez már lényegesen jobban sikerült. A kontinensviadalhoz képest az erősebb első ugrás nem változott, a második viszont jóval nehezebb lett a korábbinál, s miután mindkettő szinte hibátlanra sikerült, 14,866 pont került a neve mellé. A harmadik szer a felemás korlát volt, s az ebben a számban Eb-ötödik Kovácsnak ezt a gyakorlatát is sikerült hibátlanul végrehajtania, amiért 14,733 pont lett a jutalma.

Utolsóként jött a gerenda, melyen a pódiumedzéseken is bizonytalankodott, és ezúttal sem volt tökéletes a produkciója, többször is küzdött egyensúlya megtartásával egy-egy elem végén, s egy ugrás után le is esett a szerről. A bírók 12,233 pontot adtak, ezzel pedig 54,598 ponttal zárta a selejtezőt a magyar versenyző, aki összetettben lapzártánkkor tizedik volt, de három orosz tornász is előtte van, s mivel egy nemzetből a döntőben csak maximum ketten indulhatnak, tulajdonképpen a kilencediknek tekinthető. Az összetett finálét, melyben 24-en szerepelnek majd, csütörtökön rendezik.

Kovács Zsófia gerendagyakorlatot mutat be a női tornászok selejtezőjében vasárnap  Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Jelenleg ugrásban a hetedik, míg felemáskorláton a nyolcadik legjobb pontszám a dunaújvárosi tornászé, mégis utóbbiban áll jobban, mivel ott négy orosz van előtte, s a szerenkénti döntőkben is csak ketten vehetnek részt egy országból. Ugyanakkor mindkét szeren nagyon kicsi az esélye arra, hogy bejusson a fináléba Trenka János tanítványa.

- Bosszant a hibám talajon, mert ez egy régi gyakorlatom, ugrásban és korláton viszont sikerült jó gyakorlatokat csinálnom, aminek örülök. Gerendán pedig sajnos éreztem, hogy bizonytalan vagyok - foglalta össze a napját Kovács Zsófia, aki azt is elmondta, hogy nagyon élvezi az első olimpiáját. - Remélem, sikerül döntőbe jutnom valahol. Most ezért izgulhatok - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!