Olimpia

2012.07.29. 11:59

Tudósítónk Londonból - Molnár Zoltán jobb szereplést vár, mint Pekingben

Molnár Zoltán csapatvezető szerint nagyhatalmi pozíciónk már a múlté.

Horog László

Csernoviczki Éva, a 48 kg-os cselgáncsozó szombat délutáni bronzérme jelentette a magyar küldöttség első dobogós helyezését a londoni olimpián. A tatabányai versenyző mély gödörből felállva lett dobogós a legnagyobb sportseregszemlén. A magyar küldöttség vezetője bízik a hasonló folytatásban: Molnár Zoltán, a MOB főtitkára, a magyar csapat vezetője optimista, biztosra veszi, több aranyunk lesz, mint volt Pekingben. Akkor mindössze hármat szállított haza az aranygép.

- Amennyire rosszul zárult az ötkarikás játékokat megelőző néhány nap, annyira jól indult a seregszemle. Míg az utóbbi hónapokban, ahogy múlnak a napok, úgy lett egyre több versenyzőnk, az utolsó hetekre ez megfordult, ahogy teltek a napok, úgy lett egyre kevesebb

- Valóban nem volt öröm, hogy két, kvótát szerzett diszkoszvetőnk körül egyik sem indulhat a játékokon. Fazekas Róbert esete két és fél héttel ezelőtt pattant ki, Kővágó Zoltáné viszont az olimpiai nyitóünnepséget megelőző napot került nyilvánosságra. Az ő ügye régóta húzódott a nemzetközi szövetséggel, az IAAF-fel, a nemzetközi Sportdöntőbíróság csak most hozta meg döntését. Nagyon sajnálom Kővágót, kiálltunk mellette, hittünk az ártatlanságában, ám a CAS döntése ellen nem hadakozunk, elfogadtuk a határozatot. A tanulságot ebből az esetből is le kell vonnunk, azonban előre kell néznünk, azon versenyzőkkel foglalkoznunk, akik itt vannak és reményeink szerint sikerrel képviselik hazánkat Londonban.

 

 

- Gondolom, szívből reméli, hogy magyar doppingesettel a játékok során nem kell találkoznia.

- Azt felelősséggel nem állíthatom, hogy biztosan nem következik be, csak a reményeimről számolhatok be. Úgy gondolom, kicsi az esély arra, hogy bármelyik versenyzőnk megbukik, vétséget követ el. A világ legszigorúbb határozatait hoztuk Athén után, a földkerekség egyetlen olimpiai bizottsága sem tett annyit a tiszta sport érdekében, mint mi. Örökös eltiltással büntetjük azt, aki olimpián akad fenn a szűrőn, aminek komoly visszatartó hatása van. De annak is, hogy immár a Büntető Törvénykönyv is rendelkezik ezen cselekményekről. Kötelezővé tettük sportolóink számára a felvilágosító előadáson való részvételt, továbbá három vizsgálaton kellett részt venni az ötkarikás indulónak, ezzel a világ előtt járunk. Akadt sportolónk, aki tizenháromszor adott mintát a játékokat megelőzően. Egy-egy versenyzőre vetítve mi végezettük a legtöbb vizsgálatot. Állandó és folyamatos az ellenőrzés, rendkívüli a szigor.

- A z első versenynapot követően túlzott szakmai következtetéseket nem érdemes levonni a rendezéssel kapcsolatban, úgy tűnik, a közlekedési dugókkal nem lehet mit kezdeni, amúgy a házigazdák jó munkát végeztek és végeznek jelenleg is.

- A Heathrow reptérről a bejutás nem egyszerű, az érkezők folyamatosan panaszkodnak. Amikor az úszók legnagyobb csoportja jött a hét elején, kissé elkeseredve említették, hogy nagyon fárasztó, másfél órás volt az út a faluba. Mondtam nekik, szenzációs időt produkáltak, ez világcsúcs, ugyanis két óra alatt korábban senki sem tette meg. A többség három, vagy annál is többet töltött zötykölődéssel az Olimpiai Parkig.

- Többen panaszkodtak a falura, mondván, bár az ellátás remek, a szobák és az ágyak kicsik.

- Úgy gondolom, megfelelőek a körülmények, a házak kulturáltak, elegánsak, igaz, a fényűzést valóban kerülik. Akad apartman, amelyben négy szoba van – a tévét a közös nappaliban helyezték el -, de akad egyszobás is. Mintegy ötszáz magyar segítő dolgozik az olimpiai faluban, aminek érthetően örülnek versenyzőink.

- Lázasan számolgat mindenki, mondván biztosan lesz tizenöt érmünk, öt arany, ugyanennyi ezüst és bronz. Ön mit tippel?

- Nem szeretnék jósolgatni, az olimpia csak most kezdődött. Abban biztos vagyok, hogy több aranyérmünk lesz, mint Pekingben, de nem szeretnénk számokkal dobálózni. Úgy gondolom, az ottani három aránytalanul kevés volt, nem tükrözte a valós erőviszonyokat, ugyanakkor azt is biztosra veszem, hogy a korábban megszokott nyolc-tíz arany sem jön már vissza. Ugyanis míg korábban akadtak egyéni sportágak, amelyekben Magyarország egyeduralkodó volt, ez napjainkra megváltozott, már csak klasszisaink vannak, akik képesek kiugró eredményekre. Míg korábban akadtak sportágak, amelyek futószalagon szállították az érmeket, most annak is örülnünk kell, ha valamelyik képviselőjük kijut a játékokra. Ezzel együtt összességében optimista vagyok, bár a női kézilabdázók nincsenek jelen, ami nagy fájdalom, annak örülök, hogy a női pólósok és a férfi kézisek, hatalmas bravúrt végrehajtva kijutottak. Mindkét gárdától jó szereplést várok, nem is beszélve a férfi vízilabdázókról. Utóbbiak ismét az aranyra hajtanak. Más célja nem is lehet az utóbbi három olimpia bajnokának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!