Olimpia

2012.07.30. 15:04

Olimpia - Mi történt hétfőn? (folyamatosan frissítve)

Szurkoljunk a magyar sportolókért hétfőn is a londoni olimpián!

MTI

Hosszú döntős, Verrasztó 9. lett 200 m vegyesen

Hosszú Katinka az ötödik legjobb idővel bejutott a 200 méteres vegyesúszás keddi döntőjébe, ugyanakkor Verrasztó Evelyn a 9. helyen fejezte be a számot, így lemaradt a fináléról a londoni olimpián.

Hétfő este mindkét magyar az első elődöntőben volt érdekelt, Hosszú kiváló versenyzéssel, 2:10.74 perces idővel megnyerte a futamot, míg Verrasztó 2:11.53-mal a negyedik lett.

A második elődöntőben a 400-on világcsúccsal diadalmaskodott 16 éves kínai Je Si-ven (Ye Shiven) új olimpiai rekorddal utasította maga mögé a mezőnyt, és várhatja a legjobb idővel (2:08.39) a finálét.

 

Hosszú Katinka: "Úgy voltam vele, hogy mindenképpen úszni szeretnék holnap délelőtt, a 200 pillangó selejtezőjében. Most persze nagy a dilemma, hogy mi legyen, még ma este ezt el kéne döntenem amerikai edzőmmel, Dave Salóval, akit hívni fogok, de nehéz lesz elhatározásra jutni. Jobban szerettem volna, ha Evelyn is döntős, és legalább nyolcadikként kerül tovább."

Verrasztó Evelyn: "Senki se akar kilencedik lenni, én se szerettem volna, de hát ez van. Pedig most jobbat mentem, mint délelőtt, mellen is javultam, de a másik futam jóval erősebb volt. Katinkának saját döntése, hogy indul-e a 200 vegyes döntőjében vagy sem, én nem akarok ezzel foglalkozni, és befolyásolni sem fogom őt."

 

Vereséggel kezdtek a női vízilabdázók

A magyar női vízilabda-válogatott egygólos vereséget szenvedett az Egyesült Államok csapatától hétfőn a londoni olimpia pólótornájának első fordulójában.

Eredmény, A csoport, 1. forduló:
Egyesült Államok-Magyarország 14-13 (4-3, 4-4, 3-2, 3-4)
Vízilabdacsarnok, 3000 néző, vezette: Littlejohn (brit), Danelon (brazil)
góldobók:
Magyarország: Bolonyai Flóra - Keszthelyi Rita, Szűcs Gabriella 2, Czigány Dóra, Bujka Barbara 4, Drávucz Rita 1, Menczinger Katalin
Csere: Antal Dóra 3, Takács Orsolya 1, Tóth Ildikó 1, Csabai Dóra 1, Kisteleki Hanna
Egyesült Államok: Jessica Steffens 7, Courtney Mathewson 4, Kelly Rulon, Kami Craig, Brenda Villa

A női vízilabdatorna egyik esélyesének számító amerikaiak ellen nem a legjobb előjelekkel szállt vízbe Merész András csapata, amely a játékok előtti felkészülés során négyszer is kikapott első olimpiai ellenfelétől. Bár a britek meccse után sokan elmentek, a magyar találkozó kezdetére ismét megtelt a csarnok meredek lelátója.

Drávucz hozta el a labdát, így a magyaroké volt az első támadás, az első gólt viszont az amerikaik szerezték. Bujka gyorsan egyenlített, aztán mindkét oldalon kimaradt egy-egy emberelőny. Steffens másodszor is vezetéshez juttatta az ellenfelet, majd egy perc múlva már harmadszor is betalált. Keszthelyi kihagyott büntetője után Drávucz végre bevette a rivális kapuját. A másik oldalon az amerikaiak villámgyorsan kihasználtak egy emberelőnyös helyzetet. A negyed végén egy gyors ellentámadásból Antal szépített (3-4).

A második negyed is amerikai góllal indult, válaszul Szűcs távoli lövése kötött ki a hálóban, majd Csabai szintén távolról egyenlített. Steffens emberelőnyös gólja után ötméteresből már ötödször talált be. A magyarok azonban ismét ledolgozták kétgólos hátrányukat: Szűcs újra távolról, Takács pedig előnyből lőtt gólt. Steffenset viszont megint nem sikerült tartani (7-8).

A nagyszünetben a helyi hangulatfelelős a Pomázról érkezett magyar szurkolókat is megszólaltatta, akik természetesen győzelmet jósoltak.

A medencében a forgatókönyv nem változott: Antal révén jött az egyenlítés, aztán megint kétgólos amerikai előny. Merész időt kért, utána Bujka használt ki egy fórt. A másik oldalon Villa iratkozott fel a góllövők közé (9-11).

A záró nyolc percben először nőtt háromra a különbség. Merész András csapata azonban nem adta fel, Tóth és Antal talált be, de Bolonyai sem tudta védeni Mathewson lövését. A kapitány az utolsó két perc előtt ismét időt kért, s Bujka góljával ismét sikerült egyre felzárkózni. Aztán újra Mathewson és Bujka következett, így az utolsó percben 14-13-ra vezettek az amerikaiak. Már csak hat másodperc volt hátra a támadóidejükből, amikor a bírók befújtak nekik egy fórt, ezzel pedig a mérkőzés végéig náluk maradt a labda.

A magyar női vízilabda-válogatott következő mérkőzésén, szerdán Kínával találkozik.

Merész András szövetségi kapitány: "Sajnos végig rohannunk kellett az eredmény után, rossz szakaszok után jöttek a hősies szakaszok, de így sem tudtunk nyerni, vagy pontot szerezni. Ennyi hibával és tizennégy kapott góllal csak szerencsével lehet győzni, és ma nem volt szerencsénk. Voltak bíztató jelek, és elég hosszú az olimpia ahhoz, hogy tudjunk javítani".

 

Biczó és Cseh is lemaradt a 200 pillangó döntőjéről

Biczó Bence és Cseh László sem jutott be a 200 méteres pillangóúszás döntőjébe hétfőn a londoni olimpián, előbbi összesítésben a 9., utóbbi pedig a 12. helyen zárt.

Mindkét magyar a második elődöntőben szerepelt, a Pekingben ezüstérmes Cseh 1.55.88-as idővel a hetedik, míg Biczó 1:55.36-tal az ötödik lett.

A legjobb idővel (1:54.25) a japán Macuda Takesi jutott a fináléba.

Cseh László: "Nagy sz.r volt az egész, nem tudok mit mondani... A karom nem működött, életem legrosszabb versenye volt. Lehet, hogy megérdemlem..."

Biczó Bence: "Botrány, már megint a benyúláson múlott, nem jött ki jól a fal. Az első száz rendben volt, jó volt, az utolsó húsz méter viszont pocsék. Nem tudom, mért, erre kell választ találnom."

 

Kikapott a Babos, Szávay kettős

Babos Tímea és Szávay Ágnes három játszmában vereséget szenvedett a negyedik helyen kiemelt Lucie Hradecka, Andrea Hlavackova cseh kettőstől a londoni olimpia női párosversenyének első fordulójában.

A hétfői mérkőzés 1 óra 52 percig tartott. Szávayék simán elvesztették az első játszmát, a másodikban brékhátrányból sikerült visszakapaszkodniuk, és a rövidítést is megnyerték. Az utolsó felvonásban 2:2 után ismét hátrányba kerültek a magyarok, majd gyorsan kikaptak.

Szávay számára ezzel befejeződött a londoni olimpia, Babos viszont egyesben bejutott a második fordulóba, ahol a hetedik helyen kiemelt német Angelique Kerber lesz az ellenfele. Kerber három hete elődöntős volt a wimbledoni Grand Slam-tornán.

Eredmények, páros, 1. forduló (a 16 közé jutásért):
nők:
Hradecka, Hlavackova (cseh, 4.)-Babos Tímea, Szávay Ágnes 6:1, 6:7 (5-7), 6:2

 

Keddi előzetes - Javíthat a magyar férfi vízilabda- és kézilabda-válogatott

A magyar férfi kézilabda- és vízilabda-válogatottra fontos mérkőzés vár a csoportküzdelmek keddi, második fordulójában a londoni olimpián, míg az úszóknak éremszerzésre nyílhat lehetőség.

A kézisek saját hatosuk leggyengébbnek vélt alakulatával, a dél-koreai együttessel találkoznak. Azután, hogy vasárnap két góllal kikaptak az Európa-bajnok dánoktól, egy újabb vereséggel nagyon nehézzé válna számukra a negyeddöntőbe jutás, így rendkívül fontos a két pont begyűjtése.

Kemény Dénes szövetségi kapitány vízilabdásai vasárnap a szintén Európa-bajnok szerbektől kaptak ki 14-10-re, javítási lehetőség egy másik kiváló gárdával, az idén Eb-ezüstérmes Montenegróval szemben kínálkozik.

Éremszerzésre leginkább az úszók lehetnek esélyesek, igaz, ehhez előbb a hétfő esti elődöntők során kell megfelelően szerepelniük. Ha Hosszú Katinka 200 m vegyesen, illetve Cseh László 200 m pillangón fináléba jut, kedden reális reményekkel szállhat harcba dobogós helyezésért. Előbbi világbajnokként negyedik lett 400 m vegyesen, utóbbi pedig nyilván már csak azért is javítani szeretne, mert a férfiak hasonló számában - nagy meglepetésre - lemaradt a döntőről. Női 200 m vegyesen még Verrasztó Evelyn, férfi 200 m pillangón pedig Biczó Bence is tagja lehet a döntő nyolcas mezőnyének.

Rajtuk kívül a délelőtti előfutamokban és az esetleges délutáni elődöntőkben küzdhet a továbbjutásért Kozma Dominik 100 m gyorson, Hosszú és Jakabos Zsuzsanna 200 m pillangón, a férfi 4x200 m-es gyorsváltó, továbbá a kétszeres világbajnokként aranyesélyes, 100-on negyedik Gyurta Dániel kedvenc számában, 200 m mellen, melyben rajta kívül Molnár Ákos is indul.

A cselgáncsozók menetelését figyelembe véve - mindhárom eddig szerepelt magyar legalább pontszerző helyen végzett - akár a 81 kg-os súlycsoportban érdekelt Csoknyai László is kellemes meglepetést okozhat, bár tény, hogy ő nem tartozik a kategória legjobbjai közé.

A bokszolóknál megkezdi szereplését a 64 kilós Káté Gyula, aki sikere esetén nyolcaddöntőbe jut, a vitorlázóknál pedig a két szörfös, Detre Diána és Gádorfalvi Áron mutatkozik be. Utóbbi sportág Laser kategóriájában Berecz Zsombor már a harmadik és negyedik futamban lesz érdekelt.

Evezésben a könnyűsúlyú kétpárok reményfutamában száll vízre a Hirling Zsolt, Varga Tamás kettős, s nagy valószínűség szerint a teniszező Babos Tímea is pályára lép a női egyes második fordulójában, ahol ellenfele a hetedik helyen kiemelt német Angelique Kerber lesz.

 

Karakas Hedvig ötödik lett

Az 57 kg-os Karakas Hedvig az ötödik helyen végzett hétfőn a londoni olimpia cselgáncstornáján.

A 22 éves,  vb-bronzérmes újpesti dzsúdós a vigaszági meccsét megnyerve jutott el a bronzcsatáig, míg ellenfele, a francia Automne Pavia az elődöntő elvesztésével. Pavia brit és ausztrál riválisát megverte, osztrák ellenfelét pedig szabálytalan fogásért leléptették, akár csak Karakassal szemben a brazil Rafaela Silvát a 16 között. Az idei Eb-n harmadik Paviát eddig csak egyszer tudta legyőzni a magyar cselgáncsozó, négyszer pedig kikapott tőle.

A bronzmérkőzésből még egy perc sem telt el, amikor a vezetőbíró mindkét versenyzőt intette fogásbontásért. Bár folyamatosan Karakas ment előre, a francia pedig hátrált, mégis 2:23-nál a magyar cselgáncsozó kapott újabb figyelmeztetést, így a francia jukóhoz jutott. Mint később kiderült, ez döntőnek bizonyult, a hátralévő időben ugyanis Karakas hiába próbált fogást találni ellenfelén, ez nem sikerült. A francia jól húzta az időt, a bírók pedig nem láttak okot, hogy őt is újra megintsék.

"Fantasztikus számomra ez az ötödik hely, mert amikor megsérültem, még az sem volt biztos, hogy egyáltalán jöhetek az olimpiára" - jelentette ki Karakas Hedvig. "Amikor legutóbb találkoztunk, ez a francia lány fél perc után eldobott, úgyhogy a mostani teljesítményem ennél sokkal jobb volt, annak elenére, hogy már nagyon éreztem a lábamat."

Illés Sándor, Karakas edzője szerint a francia Pavia megérdemelten nyert.

"Ez így sikerült, a két intés jogos volt, Hedvignek egy kicsit agresszívebbnek kellett volna lennie. Végig a francia akarata érvényesült, sajnos Hedviget a sérülése is hátráltatta."

Karakas első olimpiáján így is pontszerzőként, az ötödik helyen végett. A magyar dzsúdósok eddigi londoni mérlege emellett egy ezüst- (Ungvári Miklós) és egy bronzérem (Csernoviczki Éva).

Kedden a 81 kg-os Csoknyai László lép tatamira.

 

A magyar csapatvezetés a Himnusz lecserélését kérte

A londoni olimpián szereplő magyar csapat vezetése a nemzeti himnusz lecserélésre kérte a szervezőket azt követően, hogy a kardozó Szilágyi Áron vasárnap szerzett aranyérmét követően "a Magyar Himnusz nem megfelelő verziója hangzott el."

"A Magyar Olimpiai Csapat vezetése sajnálattal tapasztalta, hogy első londoni olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron éremátadó ünnepségén a Magyar Himnusz nem megfelelő verziója hangzott el" - áll a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hétfői közleményében. "A csapatvezetés haladéktalanul kérte a helytelen mű lecserélését, melyet a mai napon a LOCOG (Londoni Szervezőbizottság) nemzetközi igazgatója engedélyezett. A LOCOG ígéretet tett az azonnali intézkedésre és a magyar kérés teljesítésére a vonatkozó nemzetközi protokoll szabályokkal összhangban."

"Bízzunk benne, hogy minél többször játsszák el Magyarország himnuszát a 2012-es londoni olimpián" - zárul a MOB közleménye.

 

Berecz 32. Laserben két futam után

Berecz Zsombor a 32. helyen áll az első két futam után a Laser hajóosztály küzdelmeiben a londoni olimpia vitorlásversenyein.

A hétfői versenynapon rendezett nyitófutamban a magyar vitorlázó a 49 fős mezőny 30. helyét szerezte meg, míg a másodikban a 34. lett.

Kedden a harmadik és negyedik futammal folytatódnak majd a Laser küzdelmei.

 

Karakas a bronzért küzdhet

Az 57 kg-os Karakas Hedvig a bronzéremért lép tatamira hétfőn a londoni olimpia cselgáncstornáján.

A 22 éves, vb-bronzérmes dzsúdós két győzelem és egy bírói döntéssel elvesztett negyeddöntő után a vigaszágon a tavaly Eb-harmadik Irina Zablugyinával találkozott. Kettejük párharcában az orosz 4-2-re vezetett.

A vigaszági meccsen két perc akció nélküli dulakodás után Karakas került először pontközelbe, már befogta ellenfele karját, de átfordítania nem sikerült. Két perc 18 mp volt hátra, amikor a magyar cselgáncsozót megintették. Továbbra sem sikerült egyik versenyzőnek sem támadást indítania, bár öt mp-cel a vége előtt, egy földharcban megint Karakasnak volt esélye megnyerni a meccset.

Következett az első értékelt akcióig tartó, háromperces hosszabbítás, amelyből még fél perc sem telt el, amikor Karakas egy jukót érő dobással eldöntötte az összecsapást.

"Jól esett ez a dobás! A kondimmal sosem volt probléma, most sem hagyott cserben, ez mindig nagy fegyverem volt" - nyilatkozott Karakas arról, hogy egymás után második meccse a hosszabbításban dőlt el. "A lábam továbbra is fáj, sőt fokozódik a fájdalom, de nem foglalkozom vele, próbálom kiiktatni."

"Tizenkilencre lapot húztunk, és bejött" - mondta Illés Sándor, Karakas edzője. "Ha megkapja második intését, akkor eldőlt volna a találkozó. De fordított, ami nem kis dolog."    Karakas győzelmével a harmadik helyért harcolhat, ellenfele az Eb-harmadik francia Automne Pavia lesz, aki az elődöntőben a világbajnok japán Macumoto Kaoritól kapott ki.

 

Bírói döntéssel kikapott Karakas a negyeddöntőben

Karakas Hedvig bírói döntéssel kikapott a román Corina Caprioriutól, így a vigaszágon folytathatja szereplését a cselgáncstorna női 57 kg-os súlycsoportjában a londoni olimpia hétfői versenynapján.

A 2009-ben vb-bronzérmes újpesti dzsúdós az ötperces alapidőben és a háromperces ráadásban is aktívabbnak tűnt, ugyanakkor egyetlen akciót sem sikerült végigvinnie. Európa-bajnok riválisa ugyan ritkábban próbálkozott, de ő kétszer is nagyon közel volt a pontszerzéshez.

A hosszabbítást követően két bíró a románt látta jobbnak, egy a magyart, így előbbi jutott az elődöntőbe.

 

Szász Emese kikapott, ezzel búcsúzott

Szász Emese első meccsén kikapott, ezzel búcsúzott a legjobb 32 között a női párbajtőrözők hétfői egyéni versenyében a londoni olimpián.

Kulcsár Győző 2010-ben világbajnoki ezüstérmes, 2006-ban vb-bronzérmes tanítványa a dél-koreai Csoj In Jeong ellen kezdett, s az első három perc "ismerkedése" után 4-4 állt az eredményjelzőn. A második szakaszban is felváltva estek a találatok, majd 8-8-cal vonultak az újabb pihenőre a felek. Az asszó harmadik részében 10-10 után Csoj kétszer is megszúrta Szászt, 12-10, majd 13-11 lett, 13-12 után pedig ismét a dél-koreai talált kétszer.

A Vasas 29 éves vívója - aki az elmúlt év végén könyökműtéten esett át - elkeseredetten rogyott le a pást szélére, mestere pedig hasztalan vigasztalta.

Szász Emese könnyeivel küszködve nyilatkozott később az MTI-nek:

"Nagyon csalódott vagyok. Ellenfelem nagyon pontosan vívott, én ezzel szemben pontatlan voltam, ezért kaptam ki. Tavaly, a világbajnokságon is alulmaradtam vele szemben, de azt hittem, csak azért, mert a könyöksérülésem miatt alig tudtam felemelni a kezemet. Az egész felkészülésem nyugodtan telt, s bár tegnap már kissé feszült voltam a rajt előtt, nyugodtan mentem fel a pástra is. Szilágyi Áron tegnapi sikere engem is feldobott, szerettem volna én is valami hasonlót véghezvinni, sajnos nem jött össze."

Eredmény:
női párbajtőr, egyéni, a 32 között:
Csoj In Jeong (dél-koreai)-Szász Emese 15-12

 

Zwickl kikapott az ötödik kiemelttől és búcsúzott

Az ötkarikás újonc Zwickl Dánielnek nem sikerült az újabb bravúr, tajvani riválisával szemben alulmaradva kiesett hétfőn a legjobb 32 között a londoni olimpia asztalitenisz-tornáján, amelyen így már nincs magyar versenyben.


    Eredmény:
    férfi egyes, 3. forduló (a 16 közé jutásért):
    ---------------------------------------------
Csuang Cseh-jüan (tajvani)-Zwickl Dániel 4-0 (8, 8, 6, 9)  

    Zwickl Dániel (131. a világranglistán) a szombati nyitófordulóban a dán Allan Bentsent (113.) búcsúztatta, majd bátor játékkal a szerb Aleksandar Karakasevicen (42.) is túllépett.
    Az Olaszországban légióskodó, ötkarikás újonc, 27 éves magyar játékos ezúttal az ötödik helyen kiemelt, világranglista-8. tajvani Csuang Cseh-jüannal nézett farkasszemet. Bár szépen tartotta magát, jónevű riválisát nem sikerült igazán megszorítania, és négy sima szettben, 23 perc alatt vereséget szenvedve búcsúzott.
    Az asztaliteniszezőknél így nincs már magyar versenyben az olimpián: Póta Georgina Zwicklhez hasonlóan a 32, Tóth Krisztina a 48, Pattantyús Ádám pedig a 64 között fejezte be a szereplését.

OLDALTÖRÉS: Ez történt hétfő délelőtt



Ötből négy magyar úszó jutott tovább



Ötből négy magyar úszó jutott tovább



Ötből négy magyar úszó jutott tovább


A magyar úszók közül öten próbáltak szerencsét, s négynek sikerült továbbjutnia a londoni olimpia harmadik, hétfői versenynapjának délelőtti selejtezőiből.

A legbiztosabban a 200 m vegyesen Európa-bajnok, vb-bronzérmes Hosszú Katinka vette az akadályt, aki - a számára negyedik helyet hozó 400 m vegyes után - a rövidebbik táv előfutamában szerepelt, s összesítésben negyedik lett 2:10.68 perces idővel. A szintén a rövidebbik vegyestávon indult Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Verrasztó Evelyn a nyolcadik időt úszta (2:12.17), így ő is tagja lett a 16 fős elődöntős mezőnynek, amely az esti műsorban rostálódik tovább a keddi nyolcas fináléra.


  
A férfi 200 m pillangó elődöntőjébe ugyancsak bekerült mindkét magyar: az olimpiai ezüstérmes Cseh László (1:55.86 p) kilencedikként, az ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bence (1:56.51) pedig 13.-ként.
   
Egyedül Mutina Ágnes nem jutott tovább a hétfőn rajthoz szólított magyarok közül: a 200 m gyors korábbi Eb-harmadikja 1:59.56 perc alatt ért célba, ez pedig csak a 22. pozícióhoz volt elegendő. A 16 közé lépéshez hat tized hiányzott neki.

 

Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka elődöntős 200 vegyesen


Hosszú Katinka a negyedik, Verraszó Evelyn pedig a nyolcadik legjobb idővel bejutott az esti elődöntőbe 200 m vegyesen a londoni olimpia hétfői napján.


Verrasztó a harmadik futamban rendkívül erősen kezdett, majd mellen visszaesett, de gyorson sikerült feljönnie a harmadik helyre. A 400-on negyedikként zárt Hosszú a negyedik futamban végig erős tempóban úszott, egyedül mellen húztak el tőle, de gyorson ő is ismét előrelépett. 
   
Az utolsó futam előtt már mindkét magyar helye biztos volt az elődöntőben, Hosszú 2:10.68 perccel, míg Verrasztó 2:12.17 perccel jutott tovább.

 


Cseh és Biczó elődöntős 200 m pillangón


Cseh László és Biczó Bence bejutott az esti elődöntőbe 200 m pillangón a londoni olimpia hétfői versenynapján.

Mindkét magyar a negyedik futamba kapott besorolást: a 400 m vegyesen nagy meglepetésre a fináléról lemaradt Cseh a második  százon óriási tempót diktálva jött fel a második helyre, míg Biczó jól kezdett, majd kissé visszaesett, de az utolsó 50-en nagy hajrával végül harmadik lett a japán Macuda Takesi és Cseh mögött.
   
Az utolsó nyolcfős előfutam előtt Cseh 1:55.86 perccel hatodik, Biczó pedig 1:56.51 perccel nyolcadik helyen állt, azaz már nem volt félnivalójuk. Végül Cseh a kilencedik, Biczó pedig a 13. idővel jutott tovább.

 

Sidi lemaradt a légpuska döntőjéről


idi Péter 13. lett az alapversenyben, így nem jutott döntőbe a férfi légpuskások között a londoni olimpia hétfői versenynapján.A komáromi lövő, aki a szám egyik legnagyobb esélyesének számított, 594 körrel zárta az alapversenyt, s két körrel maradt le a nyolcas döntőről.

 

A komáromi lövő, aki a pekingi játékokon ebben a számban a hatodik helyen végzett, s az egyik legnagyobb esélyesének számított, a 29-es lőállásba kapott besorolást, tőle közvetlenül balra a címvédő indiai Abhinav Bindra foglalt helyet. Összesen 48-an voltak érdekeltek a versenyben.
   
A légpuskában háromszoros Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Sidi - aki a teljes magyar delegáció első londoni kvótása volt - a megadott 1 óra 45 perces alapidőből 17 percet fordított melegítésre, ezalatt hússzor lőtt, 18-szor volt 10-ese, kétszer 9-ese.
   
Ezután kezdte meg "élesben" a 60 lövéses versenyt, méghozzá rögtön egy belső 10-essel. A nyitó tíz lövésből aztán éppen az utolsó sikeredett kilencesre, a következőben viszont a nyolcadik és a tizedik is csak kilencest ért, így Sidi okkal rázta elégedetlenül a fejét. A folytatatásban remekül összpontosított a magyar puskás, 26 lövésen át nem hibázott, ekkor csúszott be egy újabb kilences. Ezután maradt 13 próbálkozása, de ezekből kétszer megint nem sikerült tizest találnia, így 594 körrel zárta a viadalt, ami azután, hogy az első kiírásban még a 14. helyen szerepelt - végül a 13. helyhez volt elég.
   
"Úgy számoltunk, hogy maximum három hiba férhet bele - mondta az MTI-nek Herczegh Szabolcs, Sidi edzője. - Mivel a verseny első harmadában ennyi már összejött, nehéz volt visszajönni, és lőni 40 hibátlant. Ha a végén csúszott volna be ennyi hiba, akkor még lehetett volna korrigálni. Ezzel együtt nem vagyunk csalódottak, Péternek van még két versenye az olimpián, ott tud jól szerepelni. Eddig az edzések is jól sikerültek, nem is izgul, és várja a folytatást."
   
A magyar versenyző pénteken a kisöbű szabadpuska fekvő, míg jövő hétfőn, kedvenc számában, a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett versenyben szerepel. Utóbbiban ő a világ- és Európa-bajnoki címvédő.
   


Nem jutott középdöntőbe a Simon-Széll evezős duó

A kormányos nélküli kettesben érdekelt Simon Béla, Széll Domonkos evezős duó negyedik, azaz utolsó lett hétfői reményfutamában, így nem jutott be a középdöntőbe, a legjobb 12 közé a londoni olimpián.

Ezúttal egy-egy német, szerb és amerikai duó volt a magyarok riválisa a brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban. A négyes futamban az első három közé kellett kerülni a továbbjutáshoz, s bár Simonék nagy csatában voltak az amerikaiakkal, végül - akárcsak a szombati előfutamban - utolsóként értek célba, és így kiestek. Ebben a számban 13 hajó indult, így a magyarok 13.-ként zártak. 
   
Simon szolnoki klubtársával, Juhász Adriánnal harcolta ki az olimpiai kvótát, de párja röviddel a rajt előtt megbukott egy doppingvizsgálaton, hét hónapra eltiltották, így az utolsó pillanatban a csepeli Széll került a csapatba.
   
A másik magyar evezős egység, a könnyűsúlyú kétpárevezősök között érdekelt Hirling Zsolt, Varga Tamás duó kedden, 11:30 órától húz majd a reményfutamban, ahol az első két hely ér középdöntőt.

 

Karakas nyolcaddöntős

A 57 kg-os Karakas Hedvig győzelemmel mutatkozott be hétfőn, a londoni olimpia cselgáncstornáján.

A 22 éves, 2009-ben vb-bronzérmes dzsúdós a 16 közé jutásért a spanyol Concepcion Bellorin ellen lépett tatamira. Karakas eddig háromszor találkozott kilenc évvel idősebb ellenfelével, s kettejük párbajában 2-1-re vezetett.
   
A szabadkártyával olimpiai résztvevő Bellorin az első perctől védekezésre kényszerült. Karakas kezdeményezett többet, másfél perc elteltével intették is a spanyolt. A folytatásban a magyar cselgáncsozó többször is földharcban kerekedett ellenfele fölé, leszorítással, majd karfeszítéssel próbálkozott, úgy tűnt, csak idő kérdése, mikor szerez pontot. Azonban elég volt egy pillanatnyi kihagyás, s Bellorin jukót érően dobta el Karakast, s ekkor már csak 54 mp volt hátra a meccsből. Az újpesti dzsúdós még nagyobb sebességre kapcsolt, s 12 mp-cel a vége előtt egy ippont érő akcióval megnyerte az összecsapást.

 

   
"Nem volt tökéletes a felkészülésem, sérülés miatt egy hónapot ki kellett hagynom, még hiányzik a szőnyegbiztonság" - nyilatkozott Karakas. - "De mindent meg fogok tenni a jó szereplésért, a dzsúdósok két érme még plusz lökést adott nekem is, s megnyugtatott."
   
Karakas következő ellenfele a vb-ezüstérmes brazil Rafaela Silva lesz.

 

Mutina Ágnes 22. lett 200 m gyorson


Mutina Ágnes a 22. helyen végzett hétfőn a londoni olimpia úszóversenyének női 200 méteres gyors számában.

A magyar úszó az utolsó, ötödik előfutamban ugrott a vízbe, s 1:59.56 perces idejével nyolcadikként csapott a célba.
  
Összességében 22. lett, így lemaradt az esti, 16-os elődöntőről, amihez 60 századdal kellett volna jobb időt elérnie.

 

Győzelemmel rajtoltak a címvédő amerikai röplabdázók

A címvédő amerikai válogatott simán nyert a szerb csapat ellen a londoni olimpia férfi röplabdatornájának vasárnapi nyitófordulójában.

 

    Eredmények:
    férfi röplabdatorna, 1. forduló:
    --------------------------------
    A csoport:
Bulgária - Nagy-Britannia 3-0 (18, 20, 24)
Argentína-Ausztrália 3-0 (21, 22, 20)
Olaszország-Lengyelország 3-1 (-21, 20, 23, 14)
    B csoport:
Oroszország-Németország 3-0 (29, 18, 17)
Egyesült Államok-Szerbia 3-0 (17, 22, 21)
Brazília-Tunézia 3-0 (17, 21, 18)

 

Spanyol kosaras győzelem

Magabiztos győzelemmel kezdett a spanyol csapat a londoni olimpia férfi kosárlabdatornájának vasárnapi nyitófordulójában. Gasolék a kínaiak ellen nyertek 97-81-re.

 

    Eredmények:
    férfi kosárlabdatorna, 1. forduló:
    ----------------------------------
    A csoport:
Argentína-Litvánia 102-79
    korábban:
Nigéria-Tunézia 60-56
Egyesült Államok-Franciaország 98-71
   
    B csoport:
Spanyolország-Kína 97-81
Oroszország - Nagy-Britannia 95-75
    korábban:
Brazília-Ausztrália 75-71


A hétfői műsor

 A londoni olimpia hétfői versenynapján - melyen 12 számban osztanak érmeket - megkezdi szereplését a magyar női vízilabda-válogatott.

 

    július 30., hétfő (éremosztás 12 számban):
    ------------------------------------------
    TOLLASLABDA (Wembley Aréna)
    csoportmérkőzések:
9:30: férfi és női egyes és páros, illetve vegyespáros

    GYEPLABDA (Riverbank Aréna)
    férfiak:
    A csoport:
11:45 ó: Ausztrália - Dél-afrikai Köztársaság
14:45 ó: Spanyolország-Pakisztán
20 ó: Nagy-Britannia - Argentína
    B csoport:
9:30 ó: Koreai Köztársaság - Új-Zéland
17 ó: Hollandia-India
22:15 ó: Németország-Belgium

    ÍJÁSZAT (Lord,s Cricket Ground - Lord's Krikett Pálya)
10 ó: férfi egyéni, a 32 közé jutásért, a nyolcaddöntőbe jutásért, női egyéni, a 32 közé jutásért, a nyolcaddöntőbe jutásért

    KOSÁRLABDA (Kosárlabdacsarnok)
    nők:
    A csoport:
10 ó: Horvátország-Kína
12:15 ó: Csehország-Törökország
23:15 ó: Angola-Egyesült Államok
    B csoport:
15:30 ó: Franciaország-Ausztrália
17:45 ó: Oroszország-Brazília
21 ó: Nagy-Britannia - Kanada

    STRANDRÖPLABDA (Horse Guards Parade - A Királyi Lovastestőrség Laktanyája)
10 ó: női selejtező
12 ó: férfi selejtező

    SPORTLÖVÉSZET (The Royal Artillery Barracks - Királyi Tüzérségi Laktanya) - 1
10 ó: férfi légpuska, alapverseny - SIDI PÉTER
10 ó. férfi skeet, alapverseny, 1. nap
13:15 ó: FÉRFI LÉGPUSKA, DÖNTŐ

    CSELGÁNCS (ExCeL központ) - 2
10:30 ó: férfi 73 kg, előcsatározások, női 57 kg, előcsatározások - 10:58 ó: KARAKAS HEDVIG-Concepcion Bellorin (spanyol)
17 ó: NŐI 57 KG, DÖNTŐ
17:10 ó: FÉRFI 73 KG, DÖNTŐ

    EVEZÉS (Eton Dorney, Buckinghamshire)
10:30 ó: férfiak: kormányos nélküli kettes, reményfutam - 11:10 ó: SIMON BÉLA, SZÉLL DOMONKOS, négyes, előfutamok, nyolcas, reményfutam, négypár, reményfutam; nők: kormányos nélküli kettes, reményfutam, kétpár, előfutamok, négypár, reményfutam

    RÖPLABDA (Earls Court)
    nők:
    A csoport:
15:45 ó: Dominikai Köztársaság-Oroszország
21 ó: Olaszország-Japán
23 ó: Nagy-Britannia - Algéria
    B csoport:
10:30 ó: Kína-Törökország
12:30 ó: Szerbia-Köreai Köztársaság
17:45 ó: Egyesült Államok-Brazília

    KÉZILABDA (Copperbox)
    nők:
    A csoport:
10:30 ó: Angola-Horvátország
15:30 ó: Nagy-Britannia - Oroszország
20:30 ó: Brazília-Montenegró
    B csoport:
12:15 ó: Koreai Köztársaság-Dánia 
17:15 ó: Franciaország-Spanyolország 
22:15 ó: Svédország-Norvégia

    ÚSZÁS (Vizesközpont) - 4
    előfutamok:
11 ó: női 200 m gyors - MUTINA ÁGNES (5. futam)
11:21 ó: férfi 200 m pillangó - CSEH LÁSZLÓ, BICZÓ BENCE (4. FUTAM)
11:41 ó: női 200 m vegyes - VERRASZTÓ EVELYN (3. futam), HOSSZÚ KATINKA (4. futam)
    elődöntők, döntők:
20:30 ó: női 200 m gyors, elődöntő
20:43 ó: FÉRFI 200 M GYORS, DÖNTŐ
20:51 ó: NŐI 100 M HÁT, DÖNTŐ
20:58 ó: FÉRFI 100 M HÁT, DÖNTŐ
21:15 ó: NŐI 100 M MELL, DÖNTŐ
21:32 ó: férfi 200 m pillangó, elődöntő
21:55 ó: női 200 m vegyes, elődöntő

    ASZTALITENISZ (ExCeL központ)
11 ó: férfi egyes, 3. forduló - 13 ó: ZWICKL DÁNIEL-Csuang Cseh-jüan (tajvani)
16:30 ó: női egyes, 4. forduló
20 ó: férfi egyes, 4. forduló

    SÚLYEMELÉS (ExCeL központ) - 2
16:30 ó: NŐI 58 KG, A CSOPORT
20 ó: FÉRFI 62 KG, A CSOPORT

    VÍVÁS (ExCeL központ) - 1
11:30 ó: női párbajtőr, egyéni, 64-es tábla a negyeddöntőig - 13:20 ó: SZÁSZ EMESE-Csoj In Jeong a 32 között
19 ó: női párbajtőr, egyéni, elődöntő, bronzmérkőzés, DÖNTŐ (20:40 ó)

    TENISZ (Wimbledon)
12:30 ó: férfi és női egyes és páros, 1. és 2. forduló - női páros 1. forduló - 15:30 után: BABOS TÍMEA, SZÁVAY ÁGNES-Lucie Hradecka, Andrea Hlavackova (cseh)

    VITORLÁZÁS (Weymouth and Portland, Dorset)
13 ó: férfiak: 49-es, Finndingi, Laser (1. futam: 13 ó, 2. futam: 14:15 ó) - BERECZ ZSOMBOR, Csillaghajó; nők: Elliott 6 m, Laser Radial

    LOVASSPORT (Greenwich Park)
13:30 ó: lovastusa - egyéni és csapatverseny, tereplovaglás

    KAJAK-KENU, SZLALOM (Lee Valley White Water Centre - Lee Valley vadvízi központ, Hertfordshire)
14:30 ó: férfiak: C-2, előfutamok; nők: K-1, előfutamok

    ÖKÖLVÍVÁS (ExCeL)
14:30 ó: férfi 52 és 81 kg, a 16 közé jutásért

    VÍZILABDA (Vízilabdacsarnok)
    nők:
    A csoport:
15:10 ó: Spanyolország-Kína
20:40 ó: MAGYARORSZÁG-EGYESÜLT ÁLLAMOK   
    B csoport:
16:30 ó: Olaszország-Ausztrália
19:20 ó: Nagy-Britannia - Oroszország
 
    MŰUGRÁS (Vizesközpont) - 1
16 ó: FÉRFIAK SZINKRON-TORONYUGRÁS, 10 M, DÖNTŐ

    TORNA (North Greenwich csarnok) - 1
17:30 ó: FÉRFI CSAPATVERSENY, DÖNTŐ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!