Olimpia

2016.08.05. 19:55

Éremesélyes magyarok

A magyar sportolok sportágait bemutató sorozatunk következő fejezetéhez értünk. Jöjjenek a vízilabdázók!

DH-információ

Vízilabdában mind a férfi együttes, mind pedig a női válogatott tagja a riói olimpia 12, illetve a hölgyek esetében nyolccsapatos mezőnyének.

A férfi válogatott legutóbb 2000-ben vágott neki úgy a tornának, hogy nem volt címvédő, hiszen Sydneyben, Athénban, majd Pekingben is diadalmaskodott, négy évvel ezelőtt Londonban viszont csak az ötödik lett. A magyar nők a hölgypóló 2000. évi sydneyi bemutatkozásán nem lehettek jelen, mivel nem vívták ki a részvételi jogot, majd a görög fővárosba már kijutottak, viszont Athénban be kellett érniük a hatodik hellyel. Pekingben két helyet sikerült előbbre lépnie a gárdának, amely Londonban Merész András szövetségi kapitány irányításával újra negyedik lett.

A női és a férfi vízilabda-válogatott tagjai még itthon, Budapesten, a Hajós Alfréd Sportuszodában  Fotó-mti: Koszticsák Szilárd

Az elmúlt négy évben mindkét nemnél komoly változások történtek, a férfiaknál Kemény Dénes távozását követően Benedek Tibor lett a szövetségi kapitány, a játékosként világklasszis rögtön egy világbajnoki győzelemmel mutatkozott be Barcelonában, majd a következő évben egy Eb-ezüst következett a Margitszigeten. 2015-ben Kazanyban a vb-n csak hatodik lett, idén a belgrádi Eb-n pedig egy bronzérmet nyert a gárda. A nőknél a kazanyi világbajnokságot követően Merész András távozott posztjáról, őt Bíró Attila követette, aki első tornáján, a szerb fővárosban aranyéremmel, s egyben riói kvótával debütált az Eb-n.

A férfiak az A csoportban a házigazda brazilok mellett az elmúlt években mindenhol diadalmaskodó szerbekkel, a görögökkel, az ausztrálokkal és a japánokkal találkoznak majd, míg a nők a címvédő amerikaiak, a kínaiak és a spanyolok társaságában szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!