Olimpia

2012.08.19. 14:05

Gazdasági csalódás volt az olimpia

Nem adott komolyabb lökést a recesszióban lévő brit gazdaságnak a londoni olimpia. A vártnál kevesebb turista érkezett az országba, illetve a kiskereskedelmi szektor is csak vegyes eredményeket tud felmutatni.

Tar Gábor

Míg az építőipar komoly megrendeléseket kapott az olimpia megrendezése előtt, addig a játékok 17 napja nem hozott jelentősebb hasznot a brit gazdaság számára – így összegezhetők az első szakértői vélemények a vasárnap zárult londoni olimpia hatásairól.

A játékok 10 milliárd fontnyi nettó közvetlen költségéből valamennyit visszahoztak a jegyárbevételek – melynek összegét előzetesen mintegy félmilliárd fontra becsülték –, azonban ezt az összeget várhatóan felülmúlja az a veszteség, melyet azon turisták elmaradása okozott, akik éppen az olimpia miatt nem jöttek Londonba az idén nyáron, elkerülendő a zsúfoltságot – derül ki a Centre for Economics and Business Research (CEBR) londoni pénzügyi elemző cég értékeléséből.

A turisztikai cégek érdekvédelmi szervezetének (UKinbound) felmérése szerint előző év azonos időszakához képest kisebb forgalmat bonyolítottak le az olimpia alatt a brit szállodák, utazási irodák. A londoni hotelekben 80 százalék körül volt az átlagos foglaltság, ami nem múlja felül az év ezen időszakában szokásos szintet.

A CEBR elemzői szerint ha a turizmuséhoz hozzáadjuk a termelésben mért veszteséget – melyet az eredményezett, hogy sokan a játékok idejére időzítették szabadságukat – vagy azért, hogy követni tudják az olimpiát, vagy azért, hogy az olimpia okozta felfordulás elől elutazzanak –, akkor a brit GDP-ben összességében egymilliárd fontos veszteség keletkezett, ami kiegészülve a 10 milliárd fontos közvetlen rendezési költségekkel 11 milliárd fontos kiadási tételt jelent az ország gazdasága számára.

Az olimpia első napjait jellemző gyászos kiskereskedelmi adatok azonban a játékok második hetére jelentősen módosultak. Az első napokban ugyanis túl hatásosnak bizonyultak a londoni közlekedési társaság dugókra vonatkozó előzetes figyelmeztetései, így a szellemvárossá váló belváros üzleteiben jelentősen visszaesett a forgalom. A beharangozott, végül elmaradt dugóktól tartva azok a Közel-Keletről érkező bevásárlóturisták is elmaradtak, akik a nyári időszak alatt a legjelentősebb vásárlóknak számítanak a londoni üzletekben. A kiskereskedők és a vendéglátóhelyek arra is panaszkodtak, hogy az olimpiára érkező sportturisták kevesebbet költöttek, mint a megszokott nyári turisták.

A helyzet súlyosságát jelezte, hogy David Cameron brit kormányfőnek is meg kellett szólalnia, sürgetve a londoniakat, hogy térjenek vissza a belvárosba. A miniszterelnök felhívása után már növekvő forgalmi adatokról számoltak be az üzletek, amihez hozzájárult, hogy a brit sportolók a vártnál jobban szerepeltek, és sorra szállították az aranyérmeket. Azok után például, hogy a Brownlee fivérek az arany- és a bronzérmet is megszerezték triatlonban, a vásárlók elözönlötték a sportruházati üzleteket, vették a kerékpárokat, a futáshoz és úszáshoz szükséges felszereléseket. De 35 százalékkal nőtt éves szinten a tisztítószerek forgalma is, miután sokan közös olimpianéző partikat szerveztek, és megugrott a tévék, a kerti bútorok eladása is.

A London belvárosában 600 üzletet képviselő The New West End Co. szóvivője a Guardiannek azt mondta, megismétlődött a korábbi olimpiákra jellemző trend, hogy a játékok második hetére nő meg a forgalom az üzletekben. Augusztus 4-én országos szinten 5,4, míg Londonban 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest az eladások értéke, míg az első napokban Londonban nem volt ritka az 5–10 százalékos visszaesés sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!