új javaslatok

2018.05.21. 18:55

Sophie Marceau betiltaná a ketreces tyúktartást

Brigitte Bardot kötelezővé tenné a kamerát a vágóhidakon, Sophie Marceau a ketreces tyúktartást tiltaná be.

French actress Sophie Marceau arrives at the Golden Lion for Lifetime Achievment award ceremony to French actor Jean-Paul Belmondo during the 73rd Venice Film Festival on September 8, 2016 at Venice Lido. / AFP PHOTO / TIZIANA FABI

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Tiziana Fabi

A két francia színésznő hétfőn tett közzé ezzel kapcsolatos kampányvideót, egy nappal az előtt, hogy a francia parlament megkezdi az új mezőgazdasági és élelmiszeripari törvény tárgyalását.

A 83 éves Bardot azt mondja, gyomorforgatónak találja, ahogyan leölik az állatokat a vágóhidakon, és hangsúlyozza, hogy 40 éve nem eszik húst. Az 51 éves Marceau videójában sokkoló felvételek láthatók ketrecben összezsúfolt, döglött állatok tetemei mellett élő szárnyasokról.

Franciaországban

13 állatvédő szervezet nyílt levélben szólította fel a parlamenti képviselőket, hogy szavazzák meg a vágóhídi kamerák kötelező tételét és a ketreces tyúktartás betiltását.

Emlékeztettek, hogy mindkét intézkedés Emmanuel Macron választási ígéretei között szerepelt.

A parlament előtt fekvő törvénytervezet duplájára súlyosbítaná az állatkínzás büntetési tételeit, vagyis

egy évre növelné a kiszabható szabadságvesztést és 15 ezer euróra emelné a kiróható bírságot.

A francia képviselőház már az előző elnök, Francois Hollande idején megszavazta, hogy kötelezzék kamerák felszerelésére a vágóhidakat, ami az első lett volna a maga nemében Európában, de a törvényalkotási folyamat a választásokkal megszakadt.

Angliában ebben a hónapban lépett életbe a kameratörvény, amely azonban nem hatályos az Egyesült Királyság többi részén.

Stéphane Travert mezőgazdasági miniszter nem támogatja a radikális lépéseket, szerinte a kamerák nem segítenének annak megállapításában, hogy az állatok tényleg szenvednek-e, vagy sem, és a fokozatosság elvét vallja a ketreces baromfitartás ügyében is.

A francia baromfiszektor a legnagyobb az Európai Unióban, a Franciaországban eladott tojás kétharmada származik ketreces tartásból. Nagy francia áruházláncok azt ígérik, hogy 2025-ig beszüntetik a ketreces tartásból származó tojás árusítását.

Borítókép: AFP PHOTO / Tiziana Fabi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!