Ragyogás

2017.09.21. 05:00

70 éves a horrorregények királya

Hetvenéves lett Stephen King, napjaink egyik legolvasottabb írója.

American author Stephen King looks on on November 13, 2013 in Paris, during a book signing event dedicated to the release of his new book "Doctor Sleep", the sequel to his 1977 novel "The Shining". The best-selling author has written over 50 novels and sold 350 million copies worldwide. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD / AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

Kis túlzással állíthatjuk: nincs ember, aki ne hallotta volna már legalább egy King-regény címét. Sok műből, például a Ragyogásból, a Tortúrából Az AZ-ból vagy éppen A Setét toronyból ráadásul nagy sikerű filmek is készültek, még tovább növelve szerzőjük hírnevét. De ki is áll a legendásan borzongató történetek mögött?

A horror bűvöletében

Stephen King (akinek keresztneve a közhiedelemmel ellentétben nem f-fel, hanem v-vel ejtendő) az amerikai Portlandben, Maine-ben született, számos művének ez az állam a helyszíne. A horror iránti rajongása már hétévesen elkezdődött, a kis Stephen ugyanis megtalálta apja horror és sci-fi könyveit, és – nem kis részben a rikító borítók miatt – teljesen a műfaj hatása alá került.

Első története tizennyolc éves korában jelent meg Fiatal sírrabló voltam címmel, első „profi” novellája, Az üvegpadló pedig két évvel később, 1967-ben látott napvilágot. Már egyetemistaként dolgozott és lázadt, tiltakozott a vietnami háború ellen, végzése után viszont nem tudott elhelyezkedni, egy évig mosodában és benzinkútnál dolgozott, majd 1971-től középiskolában tanított angolt, miközben folyamatosan írt.

Sikerregény a szemétkosárból

Élete 1973-ban változott meg, amikor megjelent Carrie című regénye. A telekinetikus képességekkel rendelkező lányról szóló mű kéziratát először kidobta, csak felesége biztatására halászta ki a szemétkosárból, hogy befejezze. A történetet az akkor még ismeretlen Brian De Palma filmesítette meg Sissy Spacek főszereplésével, hatalmas sikerrel.

King egy müncheni könybemutatón
AFP Photo /DPA/ TOBIAS HASE /GERMANY OUT / AFP PHOTO / DPA / TOBIAS HASE

A kedvező fogadtatásnak és a magas honoráriumnak köszönhetően King főállású író lett, de a hirtelen jött népszerűség miatt kicsúszott a lába alól a talaj. Művei évekig a kábítószer és az ital hatása alatt születtek, függőségéből terápia és családja segítségével lábalt ki.

Kitörés a skatulyából

Sorra jelentek meg a műfaj klasszikussá vált darabjai: a Cujo, a Christine, a Tortúra és a leghíresebb, az 1977-es Ragyogás. 1985-ig Richard Bachman álnéven is publikált, mert attól tartott, hogy a közönség egy írótól csak egy könyvet fogad el évente, így jelent meg például a Sorvadj el! című műve.

A horrorírónak beskatulyázott King legnagyobb vállalkozása A setét torony című nyolcrészes sorozat, melynek főhőse a harcos, aki rendíthetetlenül tör a metafizikai jelentést is hordozó torony felé. A kötetekben a sci-fi, a fantasy, a horror és a western elemei keverednek, az ebben teremtett világon alapuló filmet Idris Elba főszereplésével az idén mutatták be.

A Ragyogásból készült film ikonikussá vált plakátja
Warner Bros./ COLLECTION CHRISTOPHEL

1982-ben romantikus és már-már realista oldaláról mutatkozott be A remény rabjai című könyvével, és ezt a vonalat folytatta 1996-ban A halálsoron – mindkét regényt Frank Darabont vitte filmre.

A sztáríró

King rendkívül termékeny író, hatvannál is több regénye és több száz novellája jelent meg, több könyvet más szerzőkkel közösen jegyez. Művei sok ponton találkoznak egymással, nevek és személyek vándorolnak egyik könyvéből a másikba. Szinte valamennyi művét filmre vitték, a Tortúra női főszerepéért Kathy Bates Oscar-díjat kapott.

A legnagyobb sikert a Stanley Kubrick által rendezett Ragyogás érte el Jack Nicholson tébolyult mosolyával. Az író egyébként olyannyira elégedetlen volt a filmmel, hogy elkészítette saját változatát, amely természetesen megbukott. Művei alapján tévésorozatok is készültek, ilyen volt az Az, a Búra alatt, a Haven és a Kingdom Hospital. A kétkötetes Az című művéből Andres Muschietti rendezett filmet, amelyet szeptember elején mutattak be hatalmas sikerrel.

A magánéletben is különc

1999-ben súlyos baleset érte, sétálás közben elütötték, akkor úgy tűnt, egyik lábát amputálni kell. Tíz nap alatt öt operációt hajtottak végre rajta, és hosszas lábadozás után sikerült felgyógyulnia. A „bűnös” autót ügyvédje megvette, és a roncstelepre küldte, King nagy bosszúságára, aki személyesen szerette volna ripityára törni. A baleset annyira megviselte, hogy 2002-ben bejelentette: felhagy az írással. Rajongói nagy örömére meggondolta magát, de alkotói tempója lelassult.

AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG / AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG

Az írás mellett focizik, írótársaival alapított együttesében gitározik és énekel. Számos díjjal tüntették ki, könyvei milliós példányszámban kelnek el. A jogdíjakból hatalmas vagyonra tett szert, de bőkezűen adakozik is, saját bevallása szerint évente négymillió dollárt fordít jótékonysági célokra. Különcsége az autogramosztás terén is megnyilvánul: a rajongók csak egy internetes listára feliratkozva kaphatják meg aláírását. Három gyermeke közül kettő is az írást választotta hivatásul, egyikük Joe Hill néven saját jogán elismert horrorszerző.

King az e-könyvek piacán is népszerű, 2009-ben az Amazon Kindle e-könyv olvasójának piacra dobásához időzítették UR című regényének megjelenését: a mű főhőse Kindle olvasóján a másnapi újságot is tudja olvasni, és a jövendőbeli események bekövetkeztét kell megakadályoznia.

Borítókép: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!