Tour de France

2022.07.16. 20:19

A mende-i fal hozta el Michael Matthews sikerét

Az ausztrál Michael Matthews nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny szombati etapját, melyen a dán Jonas Vingegaard megőrizte előnyét az összetett élén.

A Saint-Étienne-ből meleg időben induló mezőnyre az etap során négy, egyformán harmadik kategóriás emelkedő várt. A szakasz a francia Laurent Jalabert-ről elnevezett, három kilométer hosszú, 10,2 (!) százalékos meredekségű emelkedőn zárult. A Vuelta a Espana-győztes, a hazája körversenyén pontversenyt és hegyi pontversenyt is két ízben nyerő egykori kerékpáros négy Tour-szakaszsikerének egyikét pont egy Saint-Étienne – Mende távon aratta.

Már a 3400 méter szintkülönbséget tartalmazó nap elején darabokra szakadt a mezőny, az elmúlt két kiírásban győztes szlovén Tadej Pogacar rögtön az elején nyomást gyakorolt a sárga trikós Jonas Vingegaardra. A szokatlan és kissé kaotikus kezdés gyors tempót szült, az első órában a dombos terepen 43,2 km/óra volt az átlag, ezt pedig sokan nem bírták. A sprinterek közül a pénteken bukó ausztrál Caleb Ewan sokáig egyedül tekert a sort záró seprűs kocsi előtt, később három csapattársa hátramaradt hozzá, hogy megkísérelje időlimiten belül célba segíteni.

Miközben a kerékpárosok magas tempót diktálva falták a kilométereket, az egykilométeres kapunál egy kigyulladt rendőrautót kellett oltaniuk a tűzoltóknak. A mezőny a táv negyedénél, két kategorizált emelkedő után nyugodott meg, így el tudott tekerni egy 23 fős szökevénycsoport, olyannyira, hogy az esélyesek mezőnyrésze belenyugodott a „hazaérésébe” is.

Az élbolyban többek között ott volt a magyar körversenyt 2019-ben megnyerő Krists Neilands és az egy évvel később második Quinn Simmons, valamint a két napja az Alpe d'Huezen második Louis Meintjes. Az Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux dél-afrikai bringásának 15 perc 46 másodperc volt a hátránya összetettben, így 15 perc közeléig engedte nőni a különbséget a főmezőnyt vezető Jumbo-Visma, majd elkezdte csökkenteni a különbséget. A tempónövelés megrostálta az esélyesek csoportját, és a támadások szétrázták a szökevényeket is, az utolsó 50 kilométerre megbomlott az egység az ausztrál Michael Matthews kezdeményezése után.

Az elmenésben hárman érkeztek meg a „fal” lábához, közülük Matthews tartott ki elöl, az üldözőcsoportból a sárgára festett útburkolaton Alberto Bettiol érte utol, majd le is hagyta. Azután, hogy pénteken csapata hosszú ideig üldözte feleslegesen a szökést, ezúttal nem akarta elengedni a győzelem lehetőségét Matthews, visszaküzdötte magát a flandriai körverseny 2019-es győztesére, majd nagyot szenvedve ott is hagyta Bettiolt. Ezzel két idei második hely után a BikeExchange-Jayco ausztrál versenyzője szerezte meg pályafutása negyedik Tour-szakaszsikerét, öt év után ünnepelhetett ismét a francia körversenyen. Másodikként Bettiol, harmadikként a hazai közönségkedvenc Thibaut Pinot ért célba.

Az esélyesek csoportjában elsőként Pogacar indított a meredeken, ahogy eddig mindig, ezúttal is Vingegaard tudott csak vele tartani, és együtt is értek célba. Így kettejük között nem változott a különbség, a 2018-as nyertes brit Geraint Thomas 17, a francia Romain Bardet 28 másodpercet kapott tőlük. Meintjes a hetedik helyre jött fel összetettben.

Eredmények:

14. szakasz, Saint-Étienne – Mende, 192,5 km, hegyi befutó:

1. Michael Matthews (ausztrál, BikeExchange-Jayco) 4:30:53 óra
2. Alberto Bettiol (olasz, EF Education-EasyPost) 15 másodperc hátrány
3. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 34 mp h.
...10. Louis Meintjes (dél-afrikai, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 1:12 perc hátrány
...23. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 12:34 p h.
24. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) azonos idővel
.26. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) 12:51 p h.
...30. Romain Bardet (francia, DSM) 13:02 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Vingegaard 55:31:01 óra
2. Pogacar 2:22 perc hátrány
3. Thomas 2:43 p h.
4. Bardet 3:01 p h.

A hétfői szünnap előtt vasárnap a Rodez és Carcassonne közötti 202,5 kilométer megtétele vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely összesen 3328 kilométert teker, amíg jövő vasárnap Párizsban célba ér a Champs-Élysées-n.

Borítókép: A győztes Michael Matthews, a BikeExchange-Jayco ausztrál versenyzője ünnepel a 109. Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny 14., Saint-Étienne és Mende közötti 192,5 kilométeres szakaszának eredményhirdetésén 2022. július 16-án. Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában