Műkorcsolya

2022.06.07. 12:15

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség 17 évre emeli a minimum korhatárt

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) fokozatosan 15-ről 17 évre emeli a minimum korhatárt a felnőtt versenyeken.

Az ISU thaiföldi kongresszusán hozott többségi döntést arról, hogy a 2023/24-es idényben 16, a 2024/25-ös szezonban pedig 17 év lesz az alsó korhatár. A következő, 2026-os téli olimpián így már csak a 17 évesnél idősebbek indulhatnak majd.   

Így kívánjuk megvédeni a fiatal sportolók fizikai és mentális egészségét, továbbá a versenyzők érzelmi fejlődését

- áll a világszervezet közleményében.   

A korhatár emelése az idei pekingi játékok után merült fel komolyabban, miután a női verseny toronymagas esélyese, a 15 éves orosz Kamila Valijeva csak a negyedik helyen végzett. Az Európa-bajnok tehetséget látványosan megviselte, hogy az olimpia közben derült ki, egy decemberi ellenőrzés során tiltott szert találtak a mintájában. Azonnali felfüggesztése és ideiglenes eltiltása az olimpiai részvételtől többek között azért sem valósult meg, mert kiskorúsága miatt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexe szerint védett személynek minősül, és diszkvalifikálását a CAS, a nemzetközi Sportdöntőbíróság sem támogatta. Valijeva Pekingben a csapatversenyben aranyérmet nyert az orosz válogatottal.   

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) áprilisban azt ajánlotta a sportági világszövetségeknek, hogy szabjanak meg alsó korhatárt versenyzőik számára a nemzetközi viadalokon való indulás feltételeként.

Forrás: MTI

Borítókép: Az orosz Kamila Valijeva a rövidprogramját mutatja be a női műkorcsolyázók versenyében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában