Férfi kézilabda Eb

2022.01.30. 19:26

Dánia nyerte a bronzérmet

A világbajnok Dánia nyerte a bronzérmet a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon, mivel hosszabbítás után 35-32-re legyőzte az olimpiai címvédő Franciaországot a vasárnapi helyosztón, a budapesti MVM Dome-ban.

Eredmény, bronzmérkőzés:

Dánia-Franciaország 35-32 (13-14, 29-29, 32-30) - hosszabbítás után

-------------------------------------------------------------------

A két csapat legutóbbi két, egymás elleni tétmérkőzését a franciák nyerték. Tavaly nyáron a tokiói olimpia döntőjében 25-23-ra győztek, szerdán pedig a kontinenstorna középdöntőjének utolsó fordulójában 30-29-re, pedig a 47. percben Dánia még 27-22-re vezetett.

A dánok az egyik legnagyobb sztárjuk, a 47 találattal a góllövőlista második helyén álló olimpiai, világ- és Európa-bajnok Mikkel Hansen nélkül vágtak neki a találkozónak.

Nagy volt az iram a találkozó elején, a felállt védekezéssel többnyire nem tudtak mit kezdeni a felek, ám mivel ritkán volt alkalmuk rendeződni, zömében gyors gólokat szereztek az első percekben. Remek teljesítménnyel kezdett a francia kapuban Vincent Gerard, 64 százalékos hatékonyságának köszönhetően 11 perc után először az olimpiai bajnoknak sikerült háromgólos előnyre szert tennie (8-5), így Dánia időt kért.

Sorai rendezése után sikerült is faragnia a különbségből, a kapuban Niklas Landin több fontos védést is bemutatott, így a játékrész hajrájában egyenlített a dán együttes, a szünetre pedig egygólos francia előnnyel vonulhattak a gárdák.

A fordulás után is maradt a szoros állás, francia oldalon a veszprémi Kentin Mahé, dán részről Jacob Holm szállította a gólokat ebben az időszakban. Először a 39. percben mutatott dán előnyt (19-18) az MVM Dome óriáskivetítője, ráadásul Magnus Saugstrup jóvoltából egy négyes gólsorozat nyomán három találattal el is lépett a világbajnoki címvédő.

Az időkérésük után a franciák egy 4-0-s szériával visszavették a vezetést, de hat perccel a vége előtt kettős emberhátrányba kerültek. Lasse Svan góljaival ismét a dánoknál volt az előny, ám Dika Mem 33 másodperccel a vége előtt egyenlített, csapata kivédekezte az utolsó támadást, így hosszabbítás következett.

A ráadást három találattal kezdték a remekül védekező skandinávok, és mivel Niklas Landin továbbra is bravúrosan védett, csapata hetedik alkalommal nyert érmet Európa-bajnokságon.

A mezőny legeredményesebb játékosa Jacob Holm volt tíz góllal, a túloldalon Kentin Mahé nyolc, Hugo Descat pedig hétszer talált be. A Telekom Veszprém dán csapatkapitánya, Rasmus Lauge Schmidt négy góllal zárt. A meccs legjobbjának Mahét választották. A kapusok közül Vincent Gerard 17, Niklas Landin 19 védést mutatott be.

Borítókép: a francia Kentin Mahe (elöl) és a dán Henrik Mollgaard Jensen a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság harmadik helyéért játszott Franciaország - Dánia mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 30-án (Illyés Tibor/MTI)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában