nyomásgyakorlás

2021.05.08. 12:34

Külön harc várható a Real, a Barca, a Juventus és az UEFA között

A Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus, amely még nem tett le a Szuperliga létrehozásáról, „tűrhetetlen nyomásgyakorlásként” értékelte, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi eljárást indít velük szemben.

MADRID, SPAIN - APRIL 06: Chairman of Real Madrid Florentino Perez is seen ahead of the UEFA Champions League quarter final match between Real Madrid and Liverpool at Alfredo Di Stefano Stadium in Madrid, Spain on April 06, 2021. Senhan Bolelli / Anadolu Agency (Photo by Senhan Bolelli / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: AFP / Anadolu Agency

Fotó: Senhan Bolelli

Az UEFA pénteken jelentette be, hogy a Szuperliga 12 alapító klubjából kilenccel megállapodott a visszaintegrálódás feltételeiről, a másik három viszont szankciókra számíthat.

Az európai szövetség közlése szerint a hat angol klub mindegyike, azaz a Manchester United, az FC Liverpool, a Manchester City, a Chelsea, a Tottenham Hotspur és az Arsenal, valamint az olasz AC Milan és Internazionale, illetve a spanyol Atlético Madrid aláírt egy úgynevezett „kötelezettségvállalási nyilatkozatot”, amely magában foglalja a „reintegrációs lépéseket”, a két spanyol óriás, a Real Madrid és az FC Barcelona, valamint a Juventus viszont nem tette ezt meg.

A három utóbbi klub szombaton közös közleményben jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a nyomásgyakorlást, amivel a tervük feladását igyekszik elérni az UEFA, egyúttal jelezte: kitart a kezdeményezés mellett.

Az állásfoglalás kitér rá, hogy az érintettek tisztában vannak azzal, hogy a projekt különböző fogadtatásra találhat, de szerintük felelőtlenség lenne feladni a küldetésüket, azt, hogy hatékony és a fenntarthatóságot szolgáló válaszokat adjanak a labdarúgóipar működését fenyegető problémákra.

A visszalépő kilenc klub vállalta, minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy lezárja kapcsolatát a Szuperligával, egyúttal a jó szándék gesztusaként a többi klubbal együtt összesen 15 millió euró adományt fordít a gyermek- és ifjúsági futballra európai közösségekben. A meghátráló klubok azt is elfogadták, hogy a következő szezonban a Bajnokok Ligája- vagy Európa-liga-szereplés után járó pénzük öt százalékát visszatartja az UEFA, illetve 100 milliós büntetést vállaltak arra az esetre, ha ismét engedély nélküli versenysorozatban akarnak szerepelni, és 50 millióst, amennyiben nem teljesítik a kötelezettségvállalási nyilatkozatban vállalt egyéb feltételeket.

A húszcsapatosra tervezett Európai Szuperliga létrehozását április 19-én jelentették be, az alapítók között hat angol, valamint három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet magas rangú politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban.

Ezek után elsőként másnap este a Manchester City jelentette be, hogy visszalép a szerepléstől, majd utána hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből. Április 21-én délutánra az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalépett a Szuperligától, amelynek a tervek szerint 15 állandó résztvevője lett volna. Végül az AC Milan is elhatárolódott az új sorozattól, amelynek így hivatalosan három tagja maradt.

Florentino Perez, a Real Madrid és a Szuperliga elnöke korábban azt közölte, hogy a klubok nem léphetnek ki, csupán a nyomás hatására ezt kellett mondaniuk.

A Spiegel című lap beszámolója szerint a Szuperliga csapatai 23 évre kötelezték el magukat 167 oldalas szerződésükben, amely szerint legkorábban három év elteltével és csak büntetési díj ellenében lehet kilépni.

Forrás: MTI

Borítókép: Perez kitart a Szuperliga mellett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában