Vendée Globe

2021.01.28. 08:18

Bestaven nyerte a földkerülő vitorlásversenyt

A francia Yannick Bestaven (Maître CoQ IV) nyerte meg a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyt az időjóváírásnak köszönhetően.

PHOTO POOL - French skipper Yannick Bestaven, who sailed his Imoca 60 monohull 'Maitre CoQ' in the 2020/2021 ninth edition of the Vendee Globe round-the-world solo race holds the trophy after crossing the finish line at Les Sables d'Olonne, western France, on January 27, 2021. French Charlie Dalin completed the epic race in 80 days, six hours, 15 minutes and 47 seconds. However, Germany's Boris Herrmann (SeaExplorer-Yacht Club de Monaco) and France's Yannick Bestaven (Maitre coq IV) won the race. (Photo by Loic VENANCE / AFP)

Forrás: AFP / POOL

Fotó: Loic Venance

Bestaven ugyan csak harmadiknak érkezett célba, azonban

korábban részt vett Kevin Escoffier mentésében, és ezért tíz óra jóváírást kapott.

A célba elsőként a szintén francia Charlie Dalin (Apivia) érkezett még szerdán 20.35 órakor – ideje 80 nap 6 óra 15 perc 47 másodperc -, majd négy órával később honfitársa, Louis Burton (Bureau Vallée 2), ám egyikőjüknek sem volt kompenzációs ideje. A német Boris Herrmann (Seaexplorer – Yacht Club De Monaco) hat óra jóváírást kapott Escoffier korábbi kereséséért,

ám a Les Sables-d'Olonne kikötőjébe érkezés előtt, kedvező pozícióban egy halászhajóval ütközött.

A PRB-t kormányzó Escoffier november 30-án került bajba, amikor hajója elsüllyedt. Négyen indultak mentőtutaj keresésére, végül a korábban a harmadik helyen is haladó Le Cam (Yes we Cam!) talált rá társára az éjszaka közepén. Az eset Fokvárostól 580 tengeri mérföldre délnyugatra történt, a mentést nehezítette, hogy sötétben, olykor ötméteres hullámok között kellett a bajba jutott hajóst a fedélzetre juttatni.

A 24 300 tengeri mérföld (44 ezer kilométer) hosszú viadal november 8-án rajtolt el.

Les Sables-d'Olonne kikötőjébe a megszokott hatalmas tömeg helyett – a koronavírus-járvány miatt – csak háromszáz önkéntes várta a vitorlázókat.

A 33 hajósból eddig nyolcan adták fel a versenyt.

A földkerülő viadalok közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell vitorlázniuk.

A versenycsúcsot a francia Armel Le Cléach tartja, aki a legutóbbi földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette.

Fa Nándor az 1992/93-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016/17-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, majd visszavonult a versenyzéstől.

Borítókép: Bestaven öröme a beérkezés után

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában