a babaarcú gyilkos visszatér

2018.12.19. 13:17

Hivatalos: Solskjaer lett Mourinho utóda

Ole Gunnar Solskjaert nevezték ki vezetőedzőnek a Manchester United labdarúgócsapatánál.

Molde FK head coach Ole Gunnar Solskjaer looks on during the UEFA Europa League play-offs first leg match between FC Zenit Saint Petersburg and Molde FK on August 23, 2018 at Saint Petersburg Stadium in Saint Petersburg, Russia. (Photo by Mike Kireev/NurPhoto)

A klub szerdán délelőtt a honlapján megerősítette a korábban kiszivárgott hírt, mely szerint a 45 éves norvég ex-játékos megbízott trénerként tér vissza az Old Traffordra, és szerződése az idény végéig szól.

Az MU kedden közölte, hogy megköszönte a 2016 májusában kinevezett Jose Mourinho munkáját, s hamarosan kijelöli utódját. A Portóval és az Internazionaléval is Bajnokok Ligája-győztes Mourinho idén januárban 2020-ig hosszabbított szerződést a manchesteri együttessel, amellyel Európa-ligát, angol ligakupát és angol szuperkupát nyert.

Solskjaer neve eleinte nem szerepelt a lehetséges utódok között, ugyanis az elmúlt egy nap során a Tottenham Hotspur kispadján ülő Mauricio Pochettino, a jelenleg csapat nélküli Zinédine Zidane, a májusban visszavonult Michael Carrick, a portugál Leonardo Jardim, a Chelsea-t nyárig irányító olasz Antonio Conte, az Arsenal korábbi legendás trénere, Arsene Wenger és a szintén francia Laurent Blanc került szóba.

Solskjaer igazi hősnek számít Manchesterben azóta, hogy a Bayern München ellen 2-1-re megnyert 1999-es Bajnokok Ligája-döntőben ő szerezte az angolok győztes gólját a 93. percben.

A volt csatár 1996 és 2007 között erősítette az MU-t, melyben 366 meccsen 126 gólt szerzett, jelenleg pedig hazájában az FK Molde edzőjeként dolgozik. A norvég egyesület csak kölcsönbe adja őt az angoloknak – akik közben keresik a végleges megoldást az edzőkérdésre -, mivel 2021-ig köti őt a szerződése a bajnoki ezüstérmes Moldéhoz.

A Molde elnöke, Rystein Neerland örömmel fogadta, hogy egy sztárklub kérte kölcsön a csapat edzőjét:

„Már önmagában nagy esemény, hogy az MU bizalmat szavazott Ole Gunnarnak és a Moldénak. Ez elősegíti a fejlődésünket, s így a jövőben nagyobb szerepet játszhatunk a nemzetközi futballban”

- tette hozzá.

A norvég miniszterelnök elsietett gratulációja

Erna Solberg norvég miniszterelnök egy vélhetően elsietett híradás miatt kedden este gratulált Ole Gunnar Solskjaernak ahhoz, hogy kinevezték vezetőedzőnek a Manchester United labdarúgócsapatánál.„Nagy nap ez a norvég futball számára. Sok szerencsét a Vörös Ördögök irányításához” – írta Twitter-oldalán a kormányfő, majd nem sokkal később törölte a bejegyzést.

A gratuláció kiváltó oka az volt, hogy az angol klub – amely kedden menesztette Jose Mourinho vezetőedzőt – honlapján közölte, 20 évvel a három trófeát hozó dicsőséges szezon után a csapat norvég ex-csatára lesz a megbízott tréner. A videó azonban néhány perc múlva eltűnt az MU oldaláról.

Néhány manchesteri szurkoló mindazonáltal kétkedve fogadta az új trénert, a közösségi oldalakon emlékeztetve arra, hogy eddig csak a Cardiff Citynél dolgozott a Premier League-ben, és 30 meccsen csak ötször nyert a végül kiesett walesi együttessel. A következő szezonban aztán a gyenge rajt után menesztették.

Az MU 17 forduló után 26 ponttal a hatodik helyen áll a Premier League-ben, ez az elmúlt 28 idény legrosszabb bajnoki rajtja a Vörös Ördögöktől. A manchesteriek a BL nyolcaddöntőjében a Paris Saint-Germainnel találkoznak februárban és márciusban.

Borítókép: AFP / NurPhoto / Mike Kireev

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában