NFL

2018.09.06. 16:30

Péntek hajnalban visszatérnek az óriások

Hét hónapos szünet után magyar idő szerint péntek hajnalban a címvédő Philadelphia Eagles és a tavaly döntős Atlanta Falcons összecsapásával kezdődik a profi amerikaifutball-liga (NFL) 2018-as idénye.

Corey Clement (30) of the Eagles collides with Patrick Chung (23) and Kyle Van Noy (53) of the Patriots during Super Bowl LII between the New England Patriots and the Philadelphia Eagles at US Bank Stadium in Minneapolis, Minnesota, on February 4, 2018. The Eagles won 41-33. / AFP PHOTO / ANGELA WEISS

Fotó: AFP

A 17 héten keresztül zajló alapszakaszban a két főcsoportban szereplő 32 csapat mindegyike 16 mérkőzést játszik – egyszer mindenki szabadnapos -, majd az Amerikai Főcsoportból (AFC) és a Nemzeti Főcsoportból (NFC) hat-hat együttes jut a rájátszásba. Az idény csúcspontjaként

február 3-án Atlantában, a Mercedes-Benz Stadiumban az 53. Super Bowlon csap össze egymással az AFC és az NFC legjobbja.

Az NFC-ben szerepel a címvédő Philadelphia Eagles, amely úgy nyert bajnoki címet, hogy a rájátszásban az elsőszámú irányítóját, egyik legjobb falemberért és védőjét is nélkülözte. Az irányító poszton ugyan az Eagles-drukkereknek még várniuk kell Carson Wentz visszatérésére, ugyanakkor nagyon nem kell izgulniuk, hiszen az a Nick Foles vezeti majd a támadósort, aki a Super Bowl legértékesebb játékosa volt.

A Sasoknak számos kihívója van a főcsoporton belül, szakértők szerint az első számú a Los Angeles Rams, amely egyszerre tudhatja magáénak az előző szezonban a liga legjobb edzőjének választott Sean McVayt, a legjobb támadó Todd Gurleyt, illetve a legjobb védő Aaron Donaldot. Ehhez a kerethez ráadásul további sztárok csatlakoztak Ndamukong Suh és Marcus Peters személyében, s szakértők szerint talán pont ez lehet az, ami megnehezítheti a szakmai stáb dolgát.

Az előző főcsoportdöntőben vesztes Minnesota Vikings is erősödött: a rájátszásban az irányító Case Keenum nem játszott rosszul, de a helyére igazolt Kirk Cousins várhatóan minőségi előrelépést jelent majd a támadó oldalon. Érdekesség, hogy Cousins lett a liga történetének első olyan játékosa, akinek szerződése – amely 84 millió dollárról szól – teljes egészében garantált, azaz ezt az összeget mindenképpen, akár sérülés esetén is megkapja.

Az AFC favoritja ezúttal is a legutóbbi négy szezonból háromszor döntős és kétszer bajnok New England Patriots, amely az NFL történetének harmadik csapata lehet, amely sorozatban legalább háromszor játszik nagydöntőt.

A bostoniak kerete ugyanakkor kicsit gyengült a holtszezonban, de a 41 éves, ötszörös bajnok Tom Brady, valamint a sikeredző, Bill Belichick többször is bizonyította már, hogy gyengébbnek tűnő játékosállománnyal is képesek a liga élére repíteni a gárdát.

A bostoniak elsőszámú kihívója főcsoporton belül a Pittsburgh Steelers, amelynél idén is önkényes sztrájkba kezdett a sztárfutó, Le'Veon Bell annak reményében, hogy minél nagyobb szerződést kapjon a klubtól. A játékos még nem állt edzésbe, és az már biztos, hogy az első fordulóban nem ő kezd a Steelersben. A Pittsburgh mellé szorosan felzárkózott a Jacksonville Jaguars, amely az előző szezonban éppen a Steelerst búcsúztatva játszott főcsoportdöntőt. A floridaiak elsősorban kőkemény védelmüknek köszönhetően jutottak ilyen sokáig az előző évadban, és ez az egység gyakorlatilag változatlan maradt.

A tavalyi alapszakaszt egyedüliként a Cleveland Browns fejezte be győzelem nélkül, az ohiói csapat kerete ránézésére alaposan megerősödött a holtszezonban, edzője, Hue Jackson pedig egy nyilatkozatában történelmi fordulatot ígért a szurkolóknak.

Borítókép: Corey Clement (Philadelphia Eagles), Patrick Chung és Kyle Van Noy (New England Patriots) feszül egymásnak az 52. Super Bowl-döntőben

AFP PHOTO / Angela Weiss

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában