Rangos elismerés

2022.07.21. 09:40

Tim Burton kapja idén a Lumiere-díjat

Az amerikai rendező a populáris kultúrában ritka koherenciájú és különleges esztétikai hatású univerzumot teremtett.

Tim Burton amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer kapja a rangos Lumiere-díjat októberben a lyoni 14. Lumiere Fesztiválon – jelentették be szerdán a szervezők.

A Lumiere-díjat 2009-ben alapította a francia Lumiere Intézet, hogy kiemelkedő filmes alkotókat jutalmazzanak az elismeréssel. A Lyonban átadott díj az évek során a filmszakma egyik legrangosabb díjává vált.

A 63 éves Tim Burton előtt 2021-ben az új-zélandi Jane Campion, 2020-ban a belga Dardenne testvérek, 2019-ben pedig Francis Ford Coppola nyerte el a rangos díjat.

A Lumiere Fesztivál közleményében olyan „látnoknak és művésznek” nevezte Burtont, aki alkotásaival „a populáris kultúrában ritka koherenciájú és különleges esztétikai hatású univerzumot teremtett”.

A szervezők felidézték, hogy „a hetedik művészet valódi rocksztárjának” számító Burton 35 éves pályafutása alatt olyan filmes gyöngyszemeket készített, mint a Batman, a Dumbó, a Beetlejuice – Kísértethistória, az Ollókezű Edward, a Nagy hal, Az Álmosvölgy legendája, az Alice Csodaországban vagy a Támad a Mars!.

Több filmjét forgatta Michael Keatonnal és Johnny Depp-pel, valamint korábbi feleségével, két gyermeke anyjával, Helena Bonham Carterrel. Danny Elfman zeneszerző, aki a kortárs filmművészet legszebb témáit írta neki, szintén hozzájárult a Burton-legenda kialakulásához – hangsúlyozza a Lumiere Fesztivál közleménye.

A díjat Tim Burton október 21-én veszi át. A Lumiere Fesztivált október 15. és 23. között rendezik meg.

Borítókép: Tim Burton amerikai rendező a Dumbó (Dumbo) című filmjének bemutatóján a Los Angeles-i El Capitan Színházban 2019. március 11-én. Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!