megoldatlan bűntény

2021.10.04. 06:16

Kiállítják Gustav Klimt ellopott és 23 évig rejtve maradt festményét

Az Egy hölgy arcképe című festményt 2019 decemberében találták meg kertészek a piacenzai Ricci-Oddi Modern Művészeti Galéria udvarán, ahonnan ellopták 1977-ben.

This image grabbed from a video taken in Piacenza on December 11, 2019 and handout by the Italian State Police on December 12, 2019 shows Police officers standing by a painting stolen over 20 years ago and for which initial indications suggest that it was painted by Austrian painter Gustav Klimt, found by chance in the gardens of a museum in Piacenza, northern Italy. - In February 1997, when the site was closed for works, the painting entitled "Portrait of a Lady" had been stolen without leaving any clues. On December 10, 2019, gardeners who were cleaning the outer wall of the museum found it by chance. (Photo by Handout / Polizia di Stato / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / POLIZIA DI STATO / ITALIAN STATE POLICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---

Forrás: AFP PHOTO / POLIZIA DI STATO

Fotó: HANDOUT

Gustav Klimtnek a piacenzai galériából 1997-ben ellopott és mintegy 23 éven át rejtve maradt festménye áll annak a római kiállításnak a középpontjában, amely az art nouveau osztrák mesterének alkotásait mutatja be.

A Braschi-palotában október 27-én megnyíló tárlatot öt hónapon át láthatja a közönség – közölték a szervezők.

A Bildnis einer Frau (Egy hölgy arcképe) című festményt 2019 decemberében találták meg kertészek a piacenzai Ricci-Oddi Modern Művészeti Galéria udvarán, az intézményből lopták el a festményt 1977 februárjában. A kertészek egy növényzettel beborított, fémajtóval védett üregben bukkantak rá egy fekete műanyag zsákban a festményre, amely sértetlennek bizonyult.

A portré az art nouveau mesterének egyik késői festménye, 1916–17-ben készítette, eltűnése a galériából a képzőművészet világának egyik legnagyobb rejtélye volt.

Máig sem tudni, ki lopta el a képet, noha két férfi, a helyi alvilág tagjai azt állították, hogy ők követték el a bűncselekményt, és ők vitték vissza a festményt a galéria kertjébe. Vádat azóta sem emeltek ellenük és mások sem kerültek a rendőrség látókörébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!