mesemondó

2021.07.03. 12:40

Új múzeum nyílt Andersen tiszteletére szülővárosában

Új múzeum nyílt Hans Christian Andersen tiszteletére szülővárosában, Odensében.

Tour around the new HCAH - H.C. Andersens Hus in Odense on Monday, June 28, 2021. Queen Margrethe will participate in the official opening of the brand new and reimagined museum dedicated to HC. Andersen's world of fairy tales on Wednesday, June 30, 2021. (Photo: Claus Fisker / Ritzau Scanpix) (Photo by CLAUS FISKER / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP)

Forrás: Ritzau Scanpix via AFP

Fotó: Claus Fisker

A világhírű dán írónak emléket állító múzeum nyitóünnepségén II. Margit dán királynő vágta át a szalagot. Este héttől pedig az előzetesen jegyet váltó első látogatók is beléphettek a H. C. Andersens Husba, vagyis a Hans Christian Andersen Házba.

Andersen (1805-1875) világhírű művei a mesevilág klasszikusaivá váltak, a leghíresebbek A kis hableány, a Borsószem hercegkisasszony és A csúf kiskacsa.

Az új múzeum Andersen szülőházához kapcsolódik. Az intézmény megalkotói szerint modern, építészetileg is értékes, interaktív Andersen-univerzum jött így létre.

A 390 millió koronából (18,4 milliárd forint) felépített komplexum azonban nincs teljesen készen. Míg a túlnyomórészt föld alatti kiállítótérben bemutatott tárlat készen várja a látogatókat, a múzeumkertben még folynak a munkálatok.

A felnőttek egész júliusban féláron, a 17 év alattiak pedig ingyen léphetnek be a múzeumba.

Borítókép: A fotón még munkások dolgoznak az új múzeumban Odense-ben, a HCAH – H.C. Andersens Hus kialakításán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!